Sanne

En nee, niet om op te drinken

In het weekend genoten van een heerlijk wijntje, maar is de fles nog niet heelmaal leeg? Geen probleem. Dat restje wijn kun je namelijk ook nog voor heel veel andere dingen gebruiken in de keuken. Wij zetten een aantal opties op een rijtje. 

Pocheren met wijn

We kennen allemaal het gepocheerde eitje. Maar wist je dat er nog veel meer producten zijn die je kunt pocheren? Het is een manier om eten heel langzaam te garen, tot vlak onder het kookpunt. Over het algemeen doen we dit met water, maar het kan ook heel goed met wijn! Hierdoor krijgt je eten bovendien veel meer smaak. Je moet echter wel de juiste wijn gebruiken. Voor kip en vis gebruik je witte wijn en voor vlees rode wijn. Het proberen waard, toch?

Wijnsiroop maken

Je kunt het laatste beetje wijn ook gebruiken om een overheerlijke wijnsiroop te maken. Hiervoor neem je één deel wijn en één deel suiker. Dit kook je op laag vuur in. Zodra de massa dik en stroperig is, is je wijnsiroop klaar. Heel makkelijk! Eventueel kun je je zelfgemaakte siroop nog op smaak brengen met bijvoorbeeld kaneelstokjes, sinaasappelschillen of verse kruiden. Goed laten afkoelen en in een luchtdichte wekpot- of fles bewaren. Lekker door desserts of cocktails.

Door de cupcakes

Cupcakes bakken is een heerlijke activiteit. En met dat laatste restje wijn kun je de cakejes nóg lekkerder maken. Het is heel simpel: je hoeft alleen maar een scheutje wijn door de botercrème te doen (niet te veel, anders wordt je crème te dun) en je voegt een heerlijke wijnsmaak toe aan de cupcakes. Ook leuk als traktatie!

Maak er ijsbokjes van

Een hele makkelijke manier om je overgebleven wijn te verwerken is om er ijsblokjes van te maken. Je hoeft de wijn alleen maar in een ijsblokjesvorm te gieten en vervolgens in de vriezer te bewaren. En hoewel er aan wijn in een fles natuurlijk een houdbaarheidsdatum zit, kun je de ingevroren vorm veel langer bewaren. Het heeft dus geen haast om de ijblokjes te gebruiken. Waar je ze voor kunt gebruiken? In een ijskoud glas spa rood bijvoorbeeld, maar ook ideaal om risotto mee te maken.

En last but not least kun je het laatste restje natuurlijk ook gewoon in een glas schenen en lekker opdrinken op maandagavond. Waarom niet!

Lees ook: Rode wijn gemorst? Met déze tips kom je van de vlekken af

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favorflav | Beeld: Pexels