Oranje (wijn) boven

Naast rood, wit en rosé, is er een nieuwe kleur in het wijnschap te vinden: oranje. Deze wijn is al jaren populair in Georgië en begint ook steeds meer ons kleine kikkerlandje over te nemen. En dat is een fijne bijkomstigheid, want deze oranje versnapering past bij elk gerecht. Wij leggen uit hoe dat komt!

Hoe is het gemaakt?

Ondanks de naam, is er geen enkele sinaasappel betrokken bij het maken van de wijn. Wine Folly legt uit dat de wijn gemaakt wordt van witte druiven, maar dat het sap in contact blijft met de druivenschillen. Dit is dezelfde manier waarop rode wijn wordt gemaakt. Door de druivenschillen krijgt de wijn een aparte kleur wat kan variëren van wit tot licht oranje. Deze manier van wijn maken wordt ook wel skin-contact wijn genoemd, oftewel wijnen die in contact komen met het vel van de druif. Ook kan deze wijn van verschillende druiven gemaakt worden waardoor de smaken heel uiteenlopend zijn. Van aromatisch tot kruidig, nootachtig en soms zelfs rokerig. En dit zorgt voor fijne voordelen.

1. Het is gezonder dan witte wijn

Druivenschillen bevatten bepaalde stofjes die de smaak beïnvloeden door een krachtige geur. Dit heten ook wel ‘polyfenolen’. Volgens Healthline zijn deze stofjes verbonden met een lager risico op hartaandoeningen. Bovendien bevatten druivenschillen antioxidanten die ervoor zorgen dat celbeschadiging tegengewerkt wordt en verschillende chronische aandoeningen aanzienlijk verminderen. Ook bevat de schil van een druif veel antioxidanten. Omdat oranje wijn dus met deze velletjes wordt gemaakt, bevat oranje wijn dan ook meer antioxidanten dan andere witte wijnen. Dit is gebleken uit een studie van de Journal of Agriculture and Food Chemistry. Hierbij hebben de onderzoekers rekening gehouden met wijndrinkers die met mate drinken.

2. Iedereen lust het

Oranje wijn is de redder in nood wanneer je uren voor het wijnschap staat om de perfecte fles te vinden. Oranje wijn heeft in het algemeen een hoge zuurgraad die veel voorkomt bij witte wijn, maak ook enkele tannines bevat die weer voorkomt in rode wijn. Daarnaast staat de kleur oranje in het midden van het kleurenspectrum en deelt het een overlap aan kwaliteiten tussen rode en witte wijn. Wanneer er veel mensen bij elkaar komen, is dit dus een goede wijn om te serveren.

3. Het past bij veel exotische smaken

Doordat de wijn een krachtige smaak heeft, past deze goed bij een breed scala aan smaken. Denk bijvoorbeeld aan de Marrokaanse, Koreaanse en Ethiopische keuken. Ook vlees, vis en bittere groenten passen goed bij de wijn. Jancis Robinson, in 2018 uitgeroepen tot ‘s werelds meest invloedrijke wijncriticus, testte een uitgebreide lijst van moeilijk te combineren voedingsmiddelen, zoals ingelegde groenten en rauwe knoflook. Hierbij dronk ze een Muscat. Ze vond de oranje wijn een goede aanvulling voor de gerechten en beveelt hem aan iedereen aan om te proberen. Wij zijn benieuwd!

 

Lees ook: Lifehack: zo geef je goedkope wijn snel en makkelijk een duur smaakje

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Mashed | Bron beeld: Unsplash, Kate Hliznisova