Sanne

Heerlijk om op een warme zomerdag mee af te koelen

In Nederland drinken we super veel ijsthee. We begonnen met de bruisende versie, maar nu is groene ijsthee onze favoriet. Toch is het ook een leuk idee om eens je eigen variant te maken. Wij vertellen je hoe je het perfecte glas verfrissende ijsthee maakt.

Welke thee gebruik je

Je kunt natuurlijk gewoon een zakje thee gebruiken die je al in je kast hebt liggen, maar om echt een smaaksensatie te krijgen, kies je voor losse thee. Daar zit meer smaak aan, het is minder bitter en je kunt vaak uit zoveel verschillende soorten kiezen, dat je precies de smaak kunt pakken die bij jou past. Je kunt tegenwoordig op steeds meer verschillende plekken losse thee verkrijgen, dus neem zeker eens een kijkje naar alle opties of laat je adviseren in een theewinkel.

Welke soorten thee zijn dan geschikt voor ijsthee? Vaak wordt groene en witte thee gebruikt, die smaken heel helder en verfijnd. Maar ook zwarte thee kun je goed gebruiken, die is wat steviger en moutiger van smaak en vormt een geweldige, volle kop. Ook is het natuurlijk erg lekker om een thee te kiezen die fruit of bloemen bevat.

Cold brew

Je zou de thee kunnen laten trekken in kokend water en laten afkoelen, maar omdat de theebladeren dan veel te lang in heet water blijven zitten, kan je (ijs)thee erg bitter gaan proeven.

Probeer daarom eens een cold brew. Die methode is al erg populair onder (ijs)koffie drinkers, maar is ook geschikt om ijsthee mee te maken. Gebruik daarvoor zo’n 8 tot 10 gram thee voor elk liter koud water dat je gebruikt. Je kan de theebladeren gewoon los in je water gooien of doe ze in een (koffie)filter en om het vervolgens een uur te laten trekken op het aanrecht. Daarna kun je de thee in de koelkast zetten.

Aankleden

Nu is het tijd om je ijsthee aan te kleden. Neem eerst even een slokje om te proeven of je thee zoet genoeg is. Zo niet, voeg dan wat suiker, agavesiroop of honing toe naar smaak. Andere fijne toevoegingen zijn citrusvruchten, zoals citroen, sinaasappel of limoen, aardbeien, watermeloen of een paar takjes munt. Heerlijk op een warme zomerdag, geniet ervan!

Lees ook: Recept: zomerse bosbessenlimonade-margarita’s

Dit bericht bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Bon Appétit | Beeld: Pexels