Ruth Stuut

Wij vielen bijna van onze stoel

Feitjes over wijn, dat wekt bij ons natuurlijk meteen nieuwsgierigheid op! Een glaasje drinken kunnen we wel, maar echt veel kennis over het drankje heeft niet iedereen. Smaken omschrijven, vruchten herkennen… het is een ware kunst! Mocht dat je wat minder liggen, zijn hier wat leuke feitjes die gewoon leuk zijn om te delen tijdens je eerstvolgende borrel.

Leuke weetjes

Het maakt je misschien geen wijnkenner, maar toch is het leuk als je een leuk feitje kan vertellen over je drankje tijdens de vrijmibo. Een gezellige gespreksstarter, en misschien ontdek je zelfs wel een reden om toch nog een tweede glaasje in te schenken. Hier komen ze!

  1. Eén glas wijn bevat maar liefst 125 druiven! Zo zitten er zelfs 700 druiven in één fles. Daar hadden wij nog nooit over nagedacht…
  2. Witte wijn wordt van blauwe druiven gemaakt. De wijn wordt alleen niet donker, omdat de schil van de druiven wordt verwijderd voor het vergisten.
  3. Wij begrijpen niet dat het kan, maar het bestaat echt: angst voor wijn. De medische benaming van deze fobie is oenofobie. Mensen met oenofobie zijn dus echt bang voor wijn, maar ze kunnen ook een sterke haat ervaren doordat ze ooit een nare ervaring hebben gehad met het drankje.
  4. Geen verrassing, maar hij hoort toch in het rijtje thuis: vrouwen zijn beter in het proeven van wijn. Ha!
  5. De oudste wijn is maar liefst 1600 jaar oud!
  6. Een half flesje over na een avondje borrelen? Dat hoef je niet weg te gooien, want overgebleven wijn kun je gewoon invriezen! Geen ruimte in de vriezer? Een geopende fles bewaar je dan het beste in de koelkast, ongeacht welke soort wijn. Hoe lang je wijn nog drinkbaar is verschilt wel per soort. Een rode wijn drink je het beste binnen twee dagen na openen op. Witte wijn en rosé kan je iets langer laten staan, namelijk vier dagen.
  7. Prijzen van een glas wijn lopen enorm uiteen. Het duurste glas wijn kost zo’n € 28.000. Het gaat hier om een stokoude Bordeaux, Château Lafite uit het jaar 1869.
  8. We zetten glazen vaak automatisch ondersteboven in de kast om te voorkomen dat er stof in komt. Toch is het beter dit niet met wijnglazen te doen, vertellen kenners ons. De geur van je kastje zou in het glas trekken en de smaak van je wijn beïnvloeden.
  9. Voel jij je weleens schuldig als je een glaasje wijn inschenkt? Nergens voor nodig! Volgens een Spaans onderzoek is gebleken dat wijn goed is voor je gezondheid. Met mate uiteraard! Uit het onderzoek bleek dat mensen die twee glazen wijn per dag drinken, minder snel verkouden worden.

Nou, wij schenken nog gezellig een glaasje in!

Lees ook: Zin in een biertje tijdens werktijd? Dit is waarom dat een heel goed idee is

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: KekMama, Culy | Beeld: Adobe Stock