Robby

Voedselvergiftiging op vakantie? Zo voorkom je het!

Het moment van het jaar waar iedereen met smart naar uitkijkt: de zomervakantie. Even een of twee weken he-le-maal niks doen, met een boek op het strand: wat wil je nog meer? Alleen de voorpret is al leuk en zodra je de eerste voet op vakantiegrond zet kan de pret echt beginnen: tijd om te zonnen, luieren en natuurlijk lekker eten. Beetje jammer dat wij vaak na de eerste paar dagen een rommelende buik krijgen en even later de toiletpot van net iets te dichtbij aanschouwen.

Het is weer zover: we hebben iets verkeerd gegeten. Veel vakantiegangers krijgen te maken met voedselvergiftiging en daar zit je natuurlijk niet echt op te wachten! Hoe voorkom je nu dat je hier op vakantie last van krijgt? Kookfans heeft een aantal bruikbare tips voor je!

  1. Doe onderzoek: weet naar wat voor land je gaat voordat je gaat genieten van lokale culinaire verleidingen. Kijk eens op tripadvisor of  lees een Lonely Planet-gids, zo kom je er achter waar je goed én veilig kan genieten van heerlijk eten. Je kan ook ter plaatse informatie inwinnen bij je hotel, andere reizigers of lokale bewoners.
  2. Volle terrassen: heb je door de taalbarrière geen locals kunnen vragen naar de beste eetplekken? Check wachtrijen en volle terrassen en restaurants: grote kans dat ze daar goed voedsel hebben. Als er lange rijen met locals staan, weet je dat je goed zit!
  3. Kijkje in de keuken: in veel warme landen hebben de restaurants een open keuken en het is aan jou hier gebruik van te maken. Een open keuken geeft je de kans even te spieken hoe het zit met de hygiëne: wat wordt er klaargemaakt, zijn er veel vliegen, ziet het er schoon uit? Krijg je er een slecht gevoel bij? Doorlopen!
  4. Vermijden: kraampjes met ijs of kraanwater: in niet alle landen kun je uit de kraan drinken, en kraanwater is precies waar ijs(klontjes) van gemaakt worden. Producten die je niet kunt pellen, zijn hoogstwaarschijnlijk gewassen in kraanwater. Voor deze geldt hetzelfde als hierboven. Wat je wel altijd kunt eten zijn bananen, appels kun je beter eerst even schillen. Fruit als druiven, kersen en bessen kun je beter overslaan of even wassen met bronwater.

Met deze tips kom jij de vakantie ongeschonden door! En vergeet vooral niet te genieten van alles wat je vakantieland je te bieden heeft, doe het alleen wel voorzichtig. Fijne vakantie!

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Womens Health | Beeld: Pexels