Desy

In 4 stappen een klassieke tomatensoep!

De tomatensoep zonder al te veel poespas is een echte klassieker. Tomatensoep vormt ook een ideaal voorgerecht voor de feestdagen; niet al te vullend, maar toch erg lekker! Het is gelukkig ook hartstikke makkelijk te maken en snel klaar.

Haal de volgende ingrediënten in huis:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel ongezouten boter
  • 1 gele ui, gesnipperd
  • zout
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • snufje rode peper
  • 400 gram gepelde tomaten in sap
  • 350 ml kippenbouillon
  • 50 ml slagroom
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • peper

Zo maak je het:

1. Plaats een sauspan op middellaag vuur en voeg de boter en de olie toe. Voeg de ui en het zout toe zodra de boter begint te smelten. Bak de ui onder continu roeren zacht in ongeveer 15 minuten. Voeg de geperste knoflook en de rode peper toe en bak dit vijf minuten mee.

2. Draai het vuur een beetje hoger en voeg de tomaten en de sappen toe aan de pan. Plet de gepelde tomaten met de achterkant van een houten lepel en kook de tomaten tot ze heet zijn en zacht beginnen te worden. Voeg na ongeveer tien minuten de kippenbouillon toe en breng aan de kook. Kook ongeveer 15 minuten tot de tomaten uit elkaar beginnen te vallen.

3. Haal de soep van de warmtebron af en laat een beetje afkoelen. Pureer de soep in de pan door middel van een staafmixer.

4. Doe de soep terug in de pan op laag vuur en voeg de slagroom en de crème fraîche toe. Mix goed door elkaar tot een glad mengsel. Voeg de zwarte peper toe en breng op smaak met extra zout als je dit nodig vindt. Serveer direct in kommen en garneer met bijvoorbeeld basilicum of nog een schepje crème fraîche.