Desy

Het ideale kerstdessert!

Wie kent het wereldberoemde Viennetta-ijs in de vorm van een cake niet? Wij verheugden ons als klein kind niet zozeer op het kerstdiner, maar op het heerlijke Viennettatoetje dat daarna uit de vriezer tevoorschijn kwam! Goed nieuws; je kunt het nu helemaal zelf maken!

Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • 200 gram pure chocolade (70%) in kleine stukjes

Voor de butterscotch:

  • 250 gram rietsuiker
  • 70 gram ongezouten boter
  • 125 gram mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • zout

Voor het ijs

  • 150 gram rietsuiker
  • 3 eetlepels water
  • 6 grote eierdooiers
  • 150 gram mascarpone
  • 300 ml slagroom
  • 1 vanillestokje

Zo maak je het:

1. Start met het au-bain-marie smelten van de chocolade. Bekleed ondertussen een cakevorm en een grote plaat (bijvoorbeeld een bakplaat) met huishoudfolie. Doe de gesmolten chocolade in de bakplaat en spreid dit uit tot een dun laagje chocolade. Zet weg totdat de chocolade gehard is. Snijd dan in stukjes (deze hoeven niet gelijk te zijn).

2. Maak nu de butterscotch: doe de suiker in een grote pan en laat dit op laag vuur smelten. Haal de pan dan van het vuur en voeg de boter, mascarpone en slagroom toe. Roer goed door elkaar en breng op smaak met een snufje zout. Zet in de koelkast om af te koelen.

3. Maak nu het ijs: doe de suiker en het water in een kleine steelpan en laat oplossen op middelhoog. Roer nog niet! Doe ondertussen de eierdooiers in een mixer en mix tot een dik en luchtig geheel. Doe dan het suikermengsel bij de eierdooiers en mix tot een mousse-achtige substantie.

4. Klopt de mascarpone, slagroom en vanillezaadjes samen in een aparte kom tot een stijf geheel. Klopt dit voorzichtig door het eierdooiermengsel heen met een spatel. Doe in de koelkast.

5. Zorg ervoor dat zowel de butterscotch als het ijs volledig zijn afgekoeld voor gebruik. Doe 1/3 van het ijs in de cakevorm, gevolg door 1/3 van de chocoladestukjes en 1/3 van de butterscotch. Herhaal dit twee keer totdat de cakevorm vol is. Bedek met huishoudfolie en laat 8 uren opstijven. Haal daarna uit de koelkast en haal uit de vorm. Snijd met een warm mes in acht plakken en serveer direct.

[wp_ad_camp_5