27 april 2016
Kookfans

Druiven kunnen gevaarlijk zijn, lees de instructies!

Het gaat helaas nog veel te vaak mis met druiven, ook al lijken het zulke onschuldige stukjes fruit… Een moeder deelde twee weken geleden deze oproep om iedereen te waarschuwen voor het feit dat druiven voor kinderen levensgevaarlijk kunnen zijn.

Op de foto bij de oproep die de moeder deelt zien we een röntgenfoto van een vijfjarig jongetje. Op de röntgenfoto is zijn keel afgebeeld, en in zijn keel zit een druif vast. Met deze foto wil ze ouders eraan herinneren dat niet alle kinderen hun eten even goed kauwen en dat voedingsmiddelen zoals druiven verstikkingsgevaar kunnen veroorzaken.

Druiven
Druiven staan op nummer één qua verstikkingsgevaar naast andere gevaarlijke voedingsmiddelen als snoeptomaatjes en knakworstjes. Vanwege het kleine formaat hebben kinderen niet altijd het idee dat ze op het eten hoeven te kauwen en vanwege de gladde textuur glijdt bijvoorbeeld een druif makkelijk door de keel, waarna het blijft hangen in de luchtpijp.

Snijden
Om ervoor te zorgen dat een druif (of een snoeptomaatje, knakworstje of ander gevaarlijk voedingsmiddel) de luchtpijp niet kan afsluiten, is het belangrijk om deze op de juiste manier te snijden. Dat doe je door hem doormidden te snijden door de lengte.

Beeld: Pixabay