07 april 2016
Kookfans

Is ontbijt wel goed voor je?

Het wordt altijd en overal geroepen: ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, dus sla het niet over. Het Voedingscentrum adviseert het ook ten stelligste. Maar wat blijkt, er is eigenlijk nooit onderzoek gedaan hiernaar. Voel je dan ook niet schuldig als je nooit ontbijt of vaak het ontbijt vergeet, want uit recent onderzoek blijkt dat het helemaal niet zoveel uitmaakt.

Al heel lang wordt er gedacht dat we goed moeten ontbijten omdat we dan de rest van de dag minder behoefte hebben aan eten en het de stofwisseling op gang zou helpen. Uit meerdere onderzoeken blijkt echter dat ontbijten weinig invloed heeft op tussendoortjes of op de totale inname van calorieën. Het skippen van je ontbijt heeft ook geen invloed op je gewicht of andere klachten.

Onderzoekers van de Britse University in Bath zeggen dat de algemene gezondheid van mensen die een goed ontbijt eten alleen maar beter is omdat ze in het algemeen al gevarieerder eten en ze een bewustere levensstijl hebben. Het ligt dus niet aan het feit dat ze ontbijten.

De wetenschappers uit Bath deelden een aantal proefpersonen in in twee groepen, waarvan de ene geen ontbijt at en de andere een flink ontbijt van 700 calorieën. Ze vonden na zes weken geen verandering in de stofwisseling. Het grootste verschil was dat degenen die niet hadden ontbeten gedurende de dag minder calorieën tot zich namen dan de personen die wel hadden ontbeten. Ook compenseerden ze het ontbijt niet met meer eten in de loop van de dag. Bovendien was er geen verschil in gewichtsverlies tussen de twee groepen.

Weet jij veel over eten? Speel het feit of fictie spel van HelloFresh

Voor een ander onderzoek werden driehonderd mensen met overgewicht verdeeld in drie groepen, die ontbeten, het ontbijt oversloegen, of een gezond ontbijt nuttigden. Ook ditmaal werd geen verschil genoteerd in gewichtsverlies of -toename. Wel werd ontdekt dat mensen die ontbeten hadden een stabielere suikerspiegel hadden en meer geneigd waren om die dag calorieën te verbranden. Ook kwamen de niet-ontbijters wat trager op gang dan hun ontbijtende medemens. Onderzoeker James Betts, die zelf overigens nooit ontbijt, zegt hierover: “Het idee dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is is zo bekend, dat veel mensen verbaasd zijn als ze horen dat er geen bewijs is dat al dan niet ontbijten effect heeft op je gezondheid.”

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HP de tijd | Beeld: Pixabay