Sabine

Het smaakt niet hetzelfde als reguliere knoflook

Degenen die thuis de boodschappen doen, hebben het vast al eens in de supermarkt zien liggen: zwarte knoflook. Het lijkt precies op knoflook, maar dan zwart. Is de kleur dan het enige verschil tussen witte en zwarte knoflook? Het antwoord is nee: er zit namelijk een groot verschil in smaak.

Heb jij al eens zwarte knoflook gehad?

Verschil

Het oogt precies als reguliere knoflook, maar dan zwart. Dat komt omdat het oorspronkelijk ook ‘gewone’ knoflook was, maar de eerder nog witte bol knoflook is bewerkt, ofwel gefermenteerde knoflook. De knoflook zoals wij ‘m kennen wordt dan een maand gefermenteerd, onder een temperatuur van 80 graden. Er vinden verder geen andere toevoegingen plaats.

Smaak

De smaak van de knoflook verandert door het te fermenteren. De smaak blijft nog altijd die van knoflook, maar dan wat zoeter en de textuur is veel smeuïger. Gelukkig betekent dit niet dat je de knoflook ook anders moet gebruiken. Je kunt een teentje (of vijf, als je écht heel gek bent op knoflook), gewoon snijden en toevoegen aan je sauzen, pasta’s of marinades. Ook zou je een teentje op een stokbroodje uit kunnen smeren, omdat de textuur een stuk zachter en dus smeerbaarder is.

Lees ook: Recept: kip met 40 teentjes knoflook

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: PeeledBlackGarlic door H. Alexander Talbot onder de licentie CC BY 2.0