Strooi jij dit ook op je brood?

We beleggen ons brood maar al te graag met een plak kaas of kipfilet. Toch zijn wij Nederlanders ook groot fan van hagelslag, een royale laag aardbeienjam of chocoladepasta. Helaas is niet dit de meest verantwoorde keuze voor op je boterham…

Vruchtenhagel

Slecht nieuws voor alle zoetekauwen. Zoet beleg is namelijk niet de meest gezonde keuze voor op brood. Ook als er fruit in zit, zoals bij jam, appelstroop en vruchtenhagel, wordt dit niet dagelijks aangeraden. Vooral de vruchtenhagel niet. Dit beleg blijkt namelijk het ongezondste zoete beleg voor op brood te zijn. In 15 gram zit 59 kcal en 14,7 gram suiker Als je dit omrekent naar suikerklontjes, dan strooi je eigenlijk 3,5 suikerklontje op je brood. Ai!

Ander zoet beleg

Ook ander beleg dat op het eerste oog gezond lijkt, is niet verantwoord. Zo bevat 15 gram honing zo’n 48 kcal en 12 gram suiker. Ook plakjes banaan kun je beter laten. Een banaan bestaat namelijk voor een kwart uit suiker. Bekijk het andere zoete beleg hieronder:

  • Vlokken (15 g): 68 kcal en 10,5 g suiker
  • Hagelslag (15 g): 68 kcal 9,7 g suiker
  • Chocoladepasta (20 g): 114 kcal en 12,2 g suiker
  • Appelstroop (20 g): 56 kcal en 11,6 g suiker
  • Jam (20 g): 50 kcal en 10,2 g suiker

Hartig beleg

Het is niet alleen het zoete beleg dat slecht voor je is, ook hartig beleg kan op den duur slecht voor je zijn. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Hieruit bleek dat vooral Gelderse worst de meest ongezonde keuze is. Dit komt door het hoge vet- en zoutgehalte in de worst. In 100 gram Gelderse worst zit namelijk 28 gram vet, waarvan 10 gram ongezond verzadigd is. Uiteraard geldt hierbij ook dat je het gewoon mag eten, maar beter wel met mate.

Lees ook: Gezonde snacks: zo kan jij je rijstwafel beleggen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Sharon McCutch