Sabine

De spray gaat niet goed samen met je handige keukenhulpje

Wie een airfryer heeft, weet hoe handig en veelzijdig het apparaat is. Van broodjes tot taartjes en van eieren tot vleesgerechten: wat kun je er eigenlijk niet in bereiden? Veel ingrediënten kunnen er wel in. Al kun je beter geen cooking spray gebruiken voor gerechten in de airfryer. 

Waarom geen cooking spray?

Net zoals bepaalde sprays anti-aanbakpannen kunnen beschadigen, kunnen ze ook je heteluchtfriteuse aantasten. Dit vertelt Martin Bucknavage, expert op het gebied van voedselveiligheid aan de Penn State Derptment of Food Science, in gesprek met The Spruce Eats. “Kooksprays bevatten vaak sojalecithine”, begint hij. “Dit is minder stabiel dan oliën met een hoog rookpunt. Dit breekt af bij hoge temperaturen zoals het geval is bij heteluchtfrituren. Dit kan je apparaat aantasten, met name de lade of mand.” Het is dus beter om kooksprays met sojalecithine te vermijden.

Smaakbeleving

Sowieso kan het beter zijn om cooking sprays links te laten liggen voor je smaakbeleving. Zo kunnen ze volgens de expert de smaak van je eten beïnvloeden. “Als je het ooit in een hete pan hebt gespoten, zie je wel hoe donker die spray soms kan worden.”

Gebruik een olie

Het fijne aan de airfryer is natuurlijk dat je dingen kunt ‘frituren’ zonder dat er extra vet aan te pas komt. Cooking sprays lijken voor veel mensen het antwoord om te voorkomen dat eten aan het mandje vast gaat zitten. Toch kun je volgens Bucknavagne beter wel een olie gebruiken om de airfryer in te vetten. Hiervoor raadt hij avocado-olie, koolzaadolie, pinda-olie of zonnebloem olie aan. Andere oliën kunnen ook, als het maar een olie is met een hoog rookpunt.

Lees ook: Overheerlijk: gemarineerde zalmfilet uit de airfryer

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: The Spruce Eats | Beeld: Adobe Stock