Esther Reitsema

Deze tips gaan je zeker helpen!

Heb jij vaak je bord al leeg, terwijl anderen nog rustig aan het genieten zijn van hun pasta? Dat is niet alleen ongezellig, maar het kan ook ongezond zijn. Als je erg snel eet, vergroot je de kans op overgewicht. Wij vertellen je hoe ook jij langer geniet van je eigen kookkunsten!

Hierdoor eet je sneller

De snelheid waarmee je eet, hangt onder andere af van het soort voedsel dat je eet. Is dit zacht en makkelijk eetbaar voedsel, dan is de kans groter dat je sneller gaat eten dan wanneer je harde, grote stukken nuttigt. Ben je een man? Dan heb je pech. De kaken van een man zijn namelijk krachtiger, maar daardoor kauwen mannen gemiddeld ook sneller.

Meer kans op overgewicht

Herken je het dat het soms op het moment zelf lijkt alsof je niet kan stoppen met eten, terwijl je een halfuurtje later propvol zit en zelfs misselijk wordt of buikpijn krijgt? Dat komt omdat je hersenen pas vijftien tot twintig minuten nadat je lichaam genoeg heeft gehad, het signaal krijgen dat je daadwerkelijk vol zit. Als je een snelle eter bent, betekent dat dus dat je meer overtollig voedsel tot je neemt. Met als gevolg dat de kans op overgewicht groter wordt.

De tips

Is snel eten voor jou een gewoonte geworden, en wil je er graag vanaf? Met deze tips gaat het je lukken:

  • Kauw langer en vaker. Hierdoor eet je langzamer én help je het verteringsproces ook nog eens een handje. Weet je niet goed hoe je dit moet doen? Probeer in eerste instantie per hap twintig keer te kauwen. Hoe langer je dit doet, hoe meer je eraan gaat wennen. Op een gegeven moment hoef je dan natuurlijk niet meer te tellen: dan gaat het vanzelf!
  • Zorg ervoor dat je je focust op wat je eet. Probeer dus om niet ondertussen nog iets anders te doen, want dat zorgt ervoor dat je juist meer en sneller gaat eten. Krant, televisie en telefoon weg!
  • Ben je rechtshandig? Gebruik dan je linkerhand om te eten, of andersom. Omdat je niet gewend bent om die hand te gebruiken, zul je langzamer gaan eten. Na een tijdje kun je dan gewoon weer met je ‘goede’ hand gaan eten: ook daarmee zul je dan minder snel je bord leeg hebben.

Lees ook: Dít is waarom met stokjes eten goed voor je is

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Unsplash, Alex Haney