Rowan Hattu

Dit wisten wij nog niet!

Het eten met stokjes is door de jaren heen steeds populairder geworden. Al ben je nu waarschijnlijk een professioneel stokjes-eter, je hebt vast en zeker ook moeite gehad om het te leren. En dat is helemaal niet erg! Oefening baart immers kunst. En dat oefenen loont, want het eten met stokjes heeft ook nog eens bepaalde voordelen voor je gezondheid. 

GI-waarden

Uit onderzoek van de Singapore Institute for Clinical Sciences is gebleken dat de GI-waarde lager is bij iemand die eet met stokjes dan bij iemand die met een lepel eet. Maar wat betekenen die GI-waarden eigenlijk? GI-waarden staan voor de mate waarin koolhydraatrijk voedsel effect heeft op de bloedsuikerspiegel en gewichtstoename. Als deze waarden snel stijgen, is de kans groot dat calorieën minder snel verbrand worden. Dat kan er weer voor zorgen dat er meer vet wordt opgeslagen in het lichaam.

Bewust eten en drinken

Al van kleins af aan leren mensen in de Aziatische wereld om zich bewust te zijn van wat ze eten en drinken. Het doel hiervan is om alles met aandacht en beheersing te doen, zo ook het eten met stokjes. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen juist bewuster nadenken over wat ze eten en drinken als ze voedsel eten op een nieuwe manier. Eigenlijk komt het er dus op neer dat als je met stokjes eet, je veel bewuster nadenkt over wat je eet en drinkt, waardoor je niet snel te veel of juist te weinig voedsel binnenkrijgt.

Vol is vol

De kans is groot dat je vaak sneller te veel eet als je niet bewust let op wat je allemaal naar binnen schuift. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat je eigenlijk al vol zit, maar toch blijft dooreten. Met stokjes is de kans dat dit gebeurt aanzienlijk kleiner, omdat je vaak kleinere happen neemt dan met een lepel of een vork. Ook eet je minder snel als je met stokjes eet, waardoor je hersenen de tijd krijgen om aan te geven dat je daadwerkelijk vol zit.

Lees ook: Huh? Dít is het populairste item bij de McDonald’s

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest.

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pexels