10 januari 2019

Altijd leuk om te (w)eten

Als je aan Volendam denkt, denk je meestal aan de palingsound en haring. Zo komen er tal succesvolle Nederlandse artiesten uit Volendam, denk aan Nick & Simon, Jan Smit en de 3JS. Als toeristen in Volendam zijn, komen ze voornamelijk om cultuur te snuiven én om (zoute) haring te eten. De Volendamse Monique Smit is bekend met de palingsound én met wat de beste haring is.

De blondine deelt waar je de beste haring in Volendam kunt eten.

Bijbaan vishandel

Monique werd bekend nadat ze in de realitysoap van haar broer Jan, Gewoon Jan Smit, te zien was. Sindsdien timmert ze flink aan de weg wat betreft haar carrière. Voordat Monique in de spotlights trad, werkte ze als kapper en als tiener had ze een bijbaan in een Volendamse vishandel. Ze kijkt met veel plezier terug op die tijd. “Overal in het land staan natuurlijk Vollendammer vishandels. Je werd om zes uur ’s ochtends opgehaald en twaalf, dertien uur later weer terug naar ’t dorp gebracht”, deelt Monique met Favor Flav. “Dat waren best pittige dagen, maar ook heel leuk”, herinnert ze zich.

Beste haring

Gezien Monique geboren en getogen is in Volendam en zelf in een viskraam heeft gewerkt, is het niet zo gek dat ze precies weet waar je de lekkerste Hollandse Nieuwe kunt halen: “Hier op de Dijk, bij Snoek.” De presentatrice spreekt vol lof over de manier waarop de eigenaar van de kraam samen met zijn vrouw zorgt dat alles vers is. “Ze staan er al jaren en maken alles altijd helemaal vers voor je neus klaar. Zelfs de augurken snijden ze waar je bij staat.”

De blondine laat weten de haring het liefst met ui en zuur te eten en dat ze ‘m liever niet aan de staart eet. Hoewel de haring officieel aan de staart wordt gegeten, houdt ze haar vingers liever visvrij en eet ze de Hollandse Nieuwe graag in stukjes.

Lees ook: Deze typisch Nederlandse eetgewoontes zijn eigenlijk best wel vreemd

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Favor Flav | Beeld: videostill Dans