Dorien Ypma

Déze optie kun je het beste kiezen

Tegenwoordig zijn er steeds meer verschillende producten in de supermarkt te vinden. We hoeven ons niet iedere avond meer te voorzien van een AVG’tje, pasta of rijst, maar hebben nu ruime keus om een andere heerlijke maaltijd te bereiden. Er zijn inmiddels veel vervangers, bijvoorbeeld couscous, quinoa en bulgur. Het staat vaker bij restaurants op de menukaart en het wordt ook steeds populairder. Maar welke optie is eigenlijk het gezondst?

Gevarieerd eetpatroon

Een gevarieerd eetpatroon is natuurlijk onwijs gezond voor iedereen. We hoeven niet iedere dag aardappelen, pasta of rijst te eten. Wist je dat zelfs onze smaakpapillen lui worden als we iedere dag hetzelfde eten? Door verschillende smaken te proeven, stimuleer je je smaakpapillen. Daarom is het lekker en gezond om gevarieerd te eten en eens iets anders te proberen. Kies bijvoorbeeld eens voor couscous, quinoa of bulgur.

Hoewel de producten misschien veel op elkaar lijken, zit er wel degelijk verschil in de voedingswaarden. Het grootste verschil is dat quinoa een zaad is en dat couscous en bulgur graansoorten zijn. Doordat quinoa geen gluten bevat, is dit ideaal voor mensen met een glutenallergie of -intolerantie. Daarnaast zijn er nog veel meer verschillen in deze producten. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Vezels, eiwitten en vet

Om te weten welke optie het gezondst is, wordt er gekeken naar de vezels, eiwitten en vet in 100 gram gekookte couscous, quinoa en bulgur. Couscous bevat in deze hoeveelheid 1,7 gram vezels, 4,3 gram eiwitten en 1,7 gram vet. Quinoa heeft 2,8 gram vezels, 4,4 gram eiwitten en 1,9 gram vet en Bulgur bevat daarentegen 4,5 gram vezels, 3,1 gram eiwitten en 0,2 gram vet.

Calorieën

Ook kan er gekeken worden naar het aantal calorieën in verschillende producten. Van de drie verschillende soorten bevat couscous de meeste calorieën, namelijk 126 in 100 gram gekookte couscous. Quinoa bevat in dezelfde hoeveelheid met 114 iets minder calorieën en bulgur spant de kroon met slechts 80 calorieën.

Echter zijn koolhydraten gezond en geven ons energie, het is de brandstof voor ons lichaam. Daarom kan er met deze cijfers niet per se gezegd worden dat bulgur de gezondste optie is en couscous de ongezondste. Mocht je willen letten op de inname van koolhydraten, dan is bulgur natuurlijk wel de beste keuze.

Welke optie is het gezondst?

Door alle cijfers mee te nemen in het eindresultaat, blijkt dat couscous de minst gezonde optie is. Deze rijstvervanger is namelijk rijk aan calorieën, bevat de minste vezels en scoort ook lager op het aantal eiwitten dan bulgur. Uit de eindscore is af te lezen dat bulgur de absolute winnaar is. Bulgur bevat namelijk de minste calorieën, bevat het minste vet en heeft juist weer veel vezels – én dat is weer supergezond voor onder andere de stoelgang. Een slimme keuze om voortaan bulgur te kiezen voor je gerecht.

Lees ook: Bospouce: de crompouce met Boswandeling likeur

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Adobe Stock