Jasmijn

Eindelijk antwoord op die vraag

Er zijn tegenwoordig allerlei soorten rijst verkrijgbaar, van zilvervliesrijst tot witte, rode en zwarte rijst. Welk van die soorten is eigenlijk het gezondst? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst noemen we ook wel bruine of volkoren rijst. Er zitten veel vezels, koolhydraten, eiwitten, vitamine B en mineralen in. Omdat het een volkorenproduct is, kan deze rijstsoort het risico op diabetes type 2 en bepaalde hartaandoeningen verkleinen. Deze soort is dus zeker aan te raden!

Witte rijst

Deze rijstsoort begint als zilvervliesrijst. Bij zilvervlies wordt echter alleen het ‘kaf’ rondom de korrels verwijderd (de schil), terwijl bij witte rijst zowel het ‘kaf’ als het vlies en de kiemen verwijderd worden. Dat zorgt ervoor dat het langer houdbaar is, maar er gaan bij dat proces wel veel voedingsstoffen verloren. Desondanks is witte rijst niet per se minder gezond dan zilvervliesrijst, omdat het geen antinutriënten bevat (plantengifstoffen die ervoor zorgen dat je lichaam voedingsstoffen minder goed kan opnemen).

Rode rijst

Rode rijst wordt ook wel rode gist of ‘angkak’ genoemd en wordt gemaakt door witte rijst te laten fermenteren met een gist genaamd Monascus purpureus. Dat zorgt ervoor dat de rijstkorrels een donkerrode kleur krijgen. Deze rijstsoort wordt in Nederland voornamelijk als voedingssupplement gebruikt, omdat het een positieve invloed kan hebben je cholesterol en hart. In de Aziatische keuken wordt het vooral gebruikt voor het op smaak brengen van sauzen, sojabereidingen en visschotels.

Zwarte rijst

Tot slot hebben we nog zwarte rijst, die zijn kleur dankt aan ‘anthocyanen’. Dat is de kleurstof die je ook terugziet bij rode kool en herfstbladeren. Het is een volkoren product, net als zilvervliesrijst, en bevat meer vezels dan de witte variant. Ook zit er veel vitamine E, antioxidanten en ijzer in zwarte rijst. Het wordt kleverig na het koken, omdat er zoveel zetmeel in zit. Daarom wordt deze rijstsoort vooral gebruikt voor desserts zoals rijstpudding.

Wil je dus een rijstgerecht maken, maar daarbij wel voor zoveel mogelijk gezonde producten kiezen? Dan kun je het beste met zilvervliesrijst of zwarte rijst aan de gang. Weten we dat ook weer!

Lees ook: Scheelt het gebruik van een rijstkoker je veel geld?

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pexels