Jasmijn

Wij rekenen het voor je uit

Op dit moment zijn veel Nederlanders druk op zoek naar allerlei manieren om geld te besparen. De stijgende energierekening zorgt ervoor dat we zo min mogelijk tijd in de keuken door willen brengen. We horen vaak dat je met een rijstkoker behoorlijk wat geld kunt besparen, omdat je eten dan een stuk sneller klaar is. Maar klopt dat ook? Wij vertellen je er meer over.

Snel en makkelijk koken

Een rijstkoker is een elektrisch keukenapparaat waar je diverse soorten eten in klaar kunt maken, van rijst en pasta tot noedels, havermout, hardgekookte eieren en stoofperen. Hij bestaat uit drie onderdelen: een binnenpan, een verwarmingselement en een thermostaat waarmee je de temperatuur kunt controleren. Veel mensen vinden dit apparaat een echte uitkomst, omdat hij snel én eenvoudig in gebruik is. Je hoeft alleen maar de binnenpan te vullen met de ingrediënten en wat water toe te voegen. Druk op de startknop, wacht tot de rijstkoker op de warmhoudfunctie springt en voilà!

Hoeveel je bespaart

In gebruik is een rijstkoker dus ideaal, maar we horen ook vaak dat je er veel geld mee bespaart. Over hoeveel geld hebben we het dan? Daarvoor moeten we een kleine rekensom uitvoeren. Gemiddeld ben je 142 euro per jaar kwijt als je op gas kookt met gewone pannen (berekend op basis van de gemiddeld gasprijs van oktober). Kook je met inductie, dan ben je gemiddeld 157 euro per jaar kwijt.

Een rijstkoker heeft een gemiddeld vermogen van 600 watt. Laat je hem een uur aanstaan, dan verbruikt hij ongeveer 0,6 kWh. Je betaalt ongeveer 0,15 cent per kWh, dus een uur gebruikmaken van een rijstkoker kost je ongeveer 9 cent. Het apparaat hoeft doorgaans echter geen uur aan te staan, maar een half uur. Gebruik je hem dagelijks, dan verbruik je in een jaar 0,3 kWh x 365 = 109,5 kWh. Tot slot: 109,5 kWh x 0,15 cent = 16,43 euro per jaar. Hoeveel je in jouw situatie bespaart, kun je uitrekenen door jouw specifieke verbruik hiernaast te leggen. Hoogstwaarschijnlijk gaat het niet om een enorm bedrag, maar toch: alle beetjes zijn welkom!

Lees ook: Recept: misokip uit de oven met rijst en gebakken ei

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: iStock