05 november 2018

Nee, dan bedoelen we niet waar kipnuggets van worden gemaakt

Eén van de meest bestelde producten bij de McDonald’s zijn kipnuggets. Dat ze ontzettend lekker zijn, hoeven we je vast ook niet meer te vertellen. Toch is er één ding over de kipnuggets van de McDonald’s die je vast nog niet wist. En dan bedoelen we niet waar deze nuggets van worden gemaakt…

Heb je ooit gekeken naar de vorm van kipnuggets?

Vier vormen

Misschien is het de echte kipnugget-fan al eens opgevallen; de kipnuggets lijken allemaal dezelfde vorm te hebben. Let er maar eens op, de eerst volgende keer als jij je bakje opent. Het geheim van McDonald’s is namelijk dat ze de kipnuggets in vier vaste vormen leveren. Wat de reden hiervoor is? Dat verklapt de site Business Insider.

Kipnuggets

Maar waarom zijn er vier vaste vormen ontworpen voor deze lekkere snack? Dit alles heeft te maken met het feit dat elke nugget dezelfde dikte en gewicht moet hebben. Op deze manier worden alle nuggets tegelijk goed gaar, zonder dat dit in strijd gaat met de voedselveiligheid van de klant. Met name omdat het kip betreft is het belangrijk dat elke nugget goed gaar is en er geen nuggets in je doosje zitten die rauw of half verbrand zijn. Om toch wat variatie in je doosje kipnuggets aan te brengen heeft McDonald’s ervoor gekozen om vier verschillende vormen te ontwikkelen, zodat het in het doosje lijkt alsof elke kipstukje anders is.

Namen

En wanneer je dacht dat dit het was, heb je het mis. Want de McDonald’s heeft namelijk ook elke vorm kipnugget een naam gegeven. Zo bestaat er een ball, boot, bell en bone kipnugget-vorm. De reden dat er voor deze vormen is gekozen, is vanwege de jongste doelgroep van de McDonald’s: de kinderen. Maar wilden die kinderen destijds niet meer leuke figuren? Blijkbaar niet, zo legt McDonald’s uit. Drie vormen waren te saai, maar vijf waren volgens de kinderen te veel. Uiteindelijk bleek vier dus hét perfecte aantal te zijn.

Koekvormen

Om alle kipstukken dezelfde vorm te geven, maakt McDonald’s gebruik van een speciale koekjespers. Het vlees wordt in de fabriek gemalen en vervolgens door een enorme pers met uitsteek-vormen gerold. Hieruit komen de ‘kale’ kipnuggets in de vier verschillende vormen. Tenslotte gaan de nuggets nog door twee lagen beslag en zijn ze klaar om gefrituurd te worden. Leuk weetje, toch?

Bekijk hieronder de video van McDonald’s hoe de kipnuggets van begin tot eind worden klaargemaakt:

Lees ook: Deze virale video laat zien dat wij al ons hele leven kaas verkeerd raspen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Business Insider | Beeld: Wikimedia Commons