Jasmijn

Het is goed voor je lijf, zowel van buiten als van binnen

Bij mosterd denk je waarschijnlijk meteen aan een hotdog of een stukje kaas. Bij beide snacks is mosterd namelijk de perfecte toevoeging. Wist je echter dat de specerij ook veel voordelen voor je gezondheid biedt? Wij zetten een paar gezondheidsvoordelen van mosterd voor je op een rij.

Wat is mosterd eigenlijk?

De mosterdplant behoort tot de broccolifamilie en produceert kleine, ronde zaadjes. Van die zaadjes kan saus, olie of poeder van worden gemaakt en het wordt over de hele wereld in diverse gerechten gebruikt. Er wordt vermoed dat mosterd voor het eerst werd geproduceerd in Azië en Noord-Afrika. In zowel de Griekse als de Romeinse samenleving werd het heel lang geleden vaak gebruikt als middel om ziektes mee te bestrijden. Mosterd bevat erg weinig calorieën (gemiddeld 3 calorieën per theelepel), maar wel veel proteïne, vezels, kalium, magnesium, vitamine C en omega 3-vetten. Ook kan het onder andere worden ingezet als gezonde vervanger van mayonaise. Daarnaast biedt mosterd verschillende gezondheidsvoordelen. Daarvan hebben we hieronder een paar voor je op een rij gezet.

Verlicht pijn aan je lijf

Mosterdolie kan worden gebruikt als pijnstiller, onder andere als je last hebt van een ontsteking aan je gewrichten. Je kunt het op twee manieren gebruiken voor pijnverlichting. Ten eerste kun je 10 tot 15 minuten warme mosterdolie op de pijnlijke plekken inmasseren. Doe dat twee tot drie keer per dag en je zult snel resultaat merken. Ten tweede kun je papje van de mosterdzaden maken en dat op de pijnlijke plekken smeren. Zorg er daarbij wel voor dat je een stukje keukenrol op je huid legt voor je het papje op je huid smeert, zodat je brandwonden voorkomt.

Is goed voor je hart

Zowel de zaden als de olie van gele mosterd zijn goed voor je hart. Ze bevatten vetten die helpen bij het balanceren van je cholesterolniveaus, waardoor je minder kans hebt op hartproblemen. Je kunt de bladeren van een mosterdplant overigens ook gebruiken voor het verlagen van je cholesterol. Die bladeren zorgen ervoor dat zuren uit je verteringsstelsel met elkaar worden verbonden, waardoor ze makkelijker als geheel uit je lichaam kunnen worden afgevoerd. Voeg dus af en toe een paar mosterdbladeren aan je salade, soep of roerbakmaaltijd toe en gebruik mosterdolie om in te koken. Je hart zal je dankbaar zijn!

Versterkt je botten en tanden

In gele mosterd zitten zoals gezegd veel vitamines, waaronder kalium en magnesium. Dat zorgt voor sterke botten en tanden. Wat je kunt doen om zoveel mogelijk vooruitgang te boeken? Elke dag een eetlepel mosterdpoeder laten oplossen in een glas water en dat opdrinken. Een mooi side effect is dat gele mosterd spasmes bij je spieren tegengaat, waardoor je minder snel kramp in je rug en schouders krijgt.

Stimuleert haargroei

Naast het versterken van je botten en je tanden zorgen de vele vitamines in gele mosterd ervoor dat je haar sneller gaat groeien. Dat komt vooral door de proteïne, het ijzer en de calcium. Dit is hoe je te werk moet gaan: warm een beetje mosterdolie op en smeer dat in je haar. Begin bij je hoofdhuid en werk naar beneden tot de puntjes. Masseer de olie gedurende 10 tot 15 minuten goed in en laat het vervolgens een paar uur of een nacht zitten. Was je haar tot slot goed uit. Voor het beste resultaat herhaal je deze stappen iedere keer wanneer je je haar gaat wassen. Je zult zien dat je hoofdhuid gestimuleerd wordt om je haargroei sneller in gang te zetten.

Lees ook: Dit zijn de redenen waarom je vaker mosterd zou moeten eten

Wil je dit artikel bewaren? Pin het dan op Pinterest!

Bron: Top 10 Home Remedies | Beeld: Pixabay