Kun je beide zuivelproducten op dezelfde manier gebruiken?

Zowel sour cream als crème fraîche worden in veel verschillende gerechten gebruikt. Omdat beide zuivelproducten veel op elkaar lijken, worden ze vaak door elkaar gehaald of denken mensen dat het hetzelfde is. Toch zijn er duidelijke verschillen te merken tussen de twee. Wij vertellen je er meer over.

Anders gemaakt

Stel, je hebt alleen crème fraîche in huis maar je wilt een gerecht maken waarvoor je eigenlijk sour cream nodig hebt. Kun je die crème fraîche dan gebruiken, of is het toch verstandiger om even naar de supermarkt te gaan? Hoewel beide producten veel op elkaar lijken, is de manier waarop ze worden gemaakt niet hetzelfde.

Sour cream wordt gemaakt door melkzuurbacteriën aan room toe te voegen. Dat mengsel fermenteert daarna kort, waarbij bacteriën en schimmels ervoor zorgen dat stoffen in het mengsel worden omgezet. Dat levert een zurige smaak op. Voor crème fraîche gaat men anders te werk. De basis is ook room waar melkzuurbacteriën aan worden toegevoegd, maar dat wordt vervolgens niet gefermenteerd. Dat verklaart ook het verschil in smaak: crème fraîche heeft niet dat zure tintje dat sour cream wel heeft.

Andere vetpercentages

Naast het verschil in de manier waarop beide producten worden gemaakt, is er een groot verschil te zien in de vetpercentages. Waar sour cream ‘slechts’ voor 10 procent uit vet bestaat, ligt dat percentage bij crème fraîche aardig hoger: maar liefst 30 tot 35 procent. Die vetpercentages bepalen of de zuivel gaat schiften wanneer het verhit wordt. Sour cream gaat bij hoge temperaturen meteen schiften, crème fraîche niet. Het is dus geen goed idee om zure room mee te koken bij een soep of saus. Je kunt dat beter alleen vlak voor het serveren op een gerecht lepelen.

Allebei opties

Tijdens het maken van een warm gerecht is alleen crème fraîche dus geschikt en zul je toch echt naar de supermarkt moeten als je niks anders dan sour cream in huis blijkt te hebben. Crème fraîche gaat niet schiften en zorgt voor een heerlijk romige saus of soep. Bij gebruik op kamertemperatuur maakt het overigens niet uit welke van de twee je gebruikt. Heb je een lekker stukje appeltaart, maar is er geen slagroom meer in huis? Dan zorgt zowel crème fraîche als sour cream voor een heerlijk zuivelsmaakje.

Lees ook: Oei: voor deze dingen kun je beter geen baking soda gebruiken

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Favor Flav, Voedingscentrum| Beeld: Pixabay