Het zorgt in die gevallen namelijk niet voor een schoon resultaat

Baking soda is een echt wondermiddel. Je kunt het niet alleen gebruiken om je gebak wat luchtiger mee te maken, maar ook om je keuken vervolgens mee schoon te maken. Daarbij moet je echter wel oppassen, want er zijn ook meerdere dingen die je níet schoon krijgt met het poeder. Wij zetten ze voor je op een rij.

Eerder viezer dan schoner

Een aangekoekte bakplaat? Geen probleem. Meng wat water en baking soda met elkaar, smeer de bakplaat ermee in, laat het even intrekken en sprenkel er wat azijn overheen. Je zult zien dat het gaat bubbelen en dat je de aangekoekte resten er zo af kunt vegen. Ook bij een verstopte gootsteen werkt een mengsel van water en baking soda gevolgd door wat azijn en kokend water enorm goed. Toch zijn er ook dingen waarvoor je het poeder beter niet kunt gebruiken, omdat het er eerder viezer dan schoner uitkomt.

Zilver

We horen vaak dat we zilveren sieraden of bestek kunnen schoonmaken met allerlei mengseltjes. Baking soda wordt daarbij weleens genoemd als optie, maar dat is geen goed idee. Het is namelijk veel te agressief voor zilveren sieraden. Het zorgt er eerder voor dat je sieraden dof worden. Vooral als je een sieraad hebt waar parels in zitten, is het verstandig om de baking soda te laten staan. Je kunt dan beter met een poetsdoek aan de gang gaan of je sieraad naar een juwelier brengen.

Goud

Niet alleen zilver kan niet goed tegen baking soda, ook dingen met een gouden randje kun je beter overslaan. Vooral als het randje niet van echt goud gemaakt is, is de kans groot dat het dankzij het poeder afbrokkelt of verkleurt. Zelf als je wél iets van echt goud hebt, is baking soda ten strengste af te raden. Omdat goud een zacht metaal is, poets je het dan namelijk erg snel stuk. Net als voor zilver geldt voor goud dus: overslaan!

Aluminium

Aluminium pannen schoonmaken met baking soda is geen goed idee. Dat metaal gaat namelijk met het poeder reageren, waardoor het dof kan worden of kan verkleuren. Je kunt dus beter met een ‘gewoon’ afwassopje aan de slag gaan als je aluminium pannen schoon wilt krijgen.

Marmer

Naast aluminium is marmer geen goede match met baking soda. Het schuurt veel te sterk op dat materiaal, waardoor je de beschermende buitenlaag van het marmer beschadigt. Heb je een marmeren keukenblad? Dan is het een goed idee om de baking soda in het keukenkastje te laten staan. Reguliere schoonmaakmiddelen zijn dan the way to go.

Lees ook: 5 handige hacks met de airfryer die je moet kennen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: FavorFlav | Beeld: Pexels, Kaboompics