Zo kun je er extra lang van genieten

Aardbeien zijn de ultieme snack voor warme dagen. Ze zijn echter ook best prijzig. Als je een bakje aardbeien koopt, wil je natuurlijk dat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Hoe voorkom je nou dat ze beschimmelen? Wij zetten een paar handige tips voor je op een rij.

Uit het bakje halen

Aardbeien worden meestal verkocht in plastic of papieren bakjes. Bij thuiskomst kun je ze beter uit het bakje halen en op wat keukenrol leggen. Het keukenpapier neemt dan het vocht uit het fruit op, waardoor de kans op schimmel kleiner wordt. Wil je ze toch koste wat het kost in het bakje bewaren? Zorg er dan voor dat dat bakje nooit helemaal afgesloten wordt, want dan kunnen de aardbeien verstikken.

Kroontjes en water

Je kunt aardbeien doorgaans een aantal dagen na aankoop nog eten. Om de levensduur van het fruit te verlengen, is het ten eerste belangrijk dat je de kroontjes zo lang mogelijk laat zitten. Je weet dan zeker dat ze hun smaak en hun vitaminen niet verliezen. Ook kun je de aardbeien beter niet meteen wassen, maar dat pas doen vlak voordat je ze gaat opeten. Door het wassen nemen ze namelijk water op. Als je ze vervolgens nog lang laat staan, bederven ze.

Checken na schimmel

Heb je enorm je best gedaan, maar zie je dat er toch een beschimmelde aardbei tussen de rest ligt? Gooi die aardbei dan meteen weg en controleer daarna alle anderen. Als blijkt dat er een beetje viezigheid op die aardbeien zit, is dat geen reden tot paniek. Je kunt dat plekje dan simpelweg afsnijden en de rest van de aardbei nog gewoon opeten. Zie je echter dat er meerdere aardbeien aan elkaar geplakt zijn? Dan moet je ze weggooien, want dan heeft de schimmel zich erin genesteld. Ook als de aardbeien al wat zacht zijn geworden, is het oppassen geblazen. Hoe zachter fruit namelijk is, hoe makkelijker schimmels kunnen binnendringen.

Lees ook: Aardbeien met een laagje chocola: vier variaties op het basisrecept

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Vriendin | Beeld: Unsplash, Monika Grabkowska