Esther Reitsema

We verklappen alvast: het is geen pretje

Je kunt een medium rare burger bestellen in een restaurant, filet Americain op je brood smeren en sushi eten in overvloed. Maar een stukje rauwe kip? We weten allemaal dat we daar beter ver vandaan kunnen blijven. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je rauwe kip eet?

Voorkomen is beter dan genezen

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat wanneer je kip bereidt, je het op zo’n manier doet dat het helemaal gaar is bij het serveren. Het is heel makkelijk om te checken of het klaar is om te eten: als de binnenkant van het vlees nog een rozige kleur heeft en niet wit is, zul je het nog wat langer moeten verhitten.

Bacteriën

Soms is het kwaad al geschiet en heb je per ongeluk toch een stukje rauwe kip naar binnen gewerkt. Bijvoorbeeld omdat je een vriend(in) niet wou teleurstellen, te bescheiden was om de kip in het restaurant terug te sturen of het bakken op de gourmetplaat wel érg lang duurde.

Wanneer je rauwe kip hebt gegeten, komen er bacteriën in je lijf die doorgaans worden gedood tijdens het kookproces. Die bacteriën kunnen leiden tot voedselvergiftiging, buikpijn, misselijkheid en diarree. Enne, hiervoor hoef je geen hele kip op te eten: één of twee hapjes zijn al genoeg om je lijf flink in de war te schoppen. Meestal gebeurt dat niet meteen na het eten, maar krijg je pas twee tot vijf dagen erna last van de vervelende symptomen. Als het eenmaal begonnen is, kun je rekenen op drie tot vier dagen ziek zijn.

Hopen

Het slechte nieuws is dat je er niets aan kan doen als je eenmaal ziek bent geworden door het eten van rauwe kip. Je mond spoelen of jezelf dwingen om te braken zal niet helpen. Het enige wat je kan doen is vurig hopen dat je lichaam snel herstelt en jezelf voorhouden om nóóit meer rauwe kip te eten.

Lees ook: Vraag van vandaag: moet je je rauwe kip wel of niet wassen?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Adobe Stock