Rowan Hattu

Goed om te weten!

Weet jij nooit zo goed of jij je rauwe kip eerst moet wassen voordat je het in de pan gooit, of juist niet? Herkenbaar. Want: wat is het verschil eigenlijk? Nou, dat verschil kan verrassend genoeg best groot zijn. 

Spoelen of niet?

De grootste reden dat mensen hun rauwe kip spoelen voordat ze het bakken, is omdat ze de bacteriën graag willen wegspoelen. Maar werkt dit ook echt? Het antwoord is heel simpel: nee. Sterker nog, het spoelen van je rauwe kip is misschien nog wel slechter dan als je het niet doet. Donald Schaffner, voedselwetenschapper, laat weten dat je je rauwe kip eigenlijk nooit moet wassen. Je wast namelijk de bacteriën niet weg, maar verspreid ze juist. Dit komt met name doordat het water waar je je kip mee spoelt, wordt verspreid door je keuken. Het gevolg? Het sap van de rauwe kip zit in je gootsteen en op je aanrecht.

Doei bacteriën

Oké, je rauwe kip wassen heeft dus geen zin. Maar wil je er nou echt zeker van zijn dat je kip geen bacteriën bevat? Koop dan een kookthermometer en stop deze in het dikste stuk van je kip. Bij een temperatuur van 75 graden Celsius zijn de bacteriën pas écht gedood. Aha! Het is dus onzin dat je kip gezonder is en minder bacteriën bevat als jij je rauwe kip eerst wast voordat je het in de pan gooit. Weten we dat ook weer.

Lees ook: 5x makkelijke eenpansgerechten voor op de camping

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron: Vriendin | Beeld: Pexels