Sabine

Dit kan verklaren waarom je een hongerig gevoel hebt na het eten

Het komt je misschien maar al te bekend voor: je hebt net het avondeten gehad en je hebt een fractie van een seconde later alweer zin in een versnapering. Heb je in dat geval dan eigenlijk écht honger of neemt je brein je gewoon in het ootje? Dit zijn mogelijke verklaringen waarom je honger kunt hebben wanneer je net een maaltijd hebt verorberd.

Je hebt gewoon dorst

Je zou denken dat ons brein de boel in de bovenkamer een beetje handig reguleert, maar dat geldt niet voor het honger- en dorstgevoel. Dorst en honger worden namelijk in hetzelfde hersendeel gereguleerd, dus een ‘hongerig’ gevoel kan ook betekenen dat je lichaam snakt naar water. Drink daarom na het avondeten eerst een flink glas water als je honger hebt, voordat je naar de koekjestrommel grijpt. 

Je kampt met stress

Stress eist ook lichamelijk behoorlijk z’n tol. Je lichaam geeft een flinke hoeveelheid cortisol af wanneer je gestresst bent. Cortisol is hetzelfde hormoon dat je lichaam aanmaakt wanneer je bloedsuikerspiegel te laag is. Je kunt daardoor een hongerig gevoel krijgen wanneer je veel stress hebt.

Je lijdt aan het premenstrueel syndroom

Er wordt vandaag de dag steeds meer bekend over het premenstrueel syndroom (PMS). Vrouwen die hier last van hebben, ervaren lichamelijke klachten vlak voordat ze ongesteld worden. Vaak denkt men dan aan lichamelijke ongemakken, zoals erg gevoelige borsten, maar ook een amper te stillen honger is een van de symptomen van PMS.

Je bent een zoetekauw

Ben je gek op chocolade en snoepjes en ontzeg jij jezelf deze lekkernijen niet? Dan kan het goed dat deze zoetigheden voor het hongergevoel zorgen. In suikerrijke voedingsmiddelen zit veel fructose en deze vorm van suiker kan je hersenen dusdanig voor de gek houden dat jij denkt dat je honger hebt.

Je eet te weinig groente

We weten allemaal dat groenten hartstikke belangrijk voor ons zijn, zo ook om het hongergevoel in toom te houden. Als je te weinig groente eet – en daardoor te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt – wil je lichaam het tekort aan bepaalde voedingsstoffen maar wat graag aanvullen. Hierdoor geeft je lichaam seintjes af dat je meer moet eten en daardoor krijg je honger. 

Het kan een voorteken van diabetes zijn

Als je vaak honger hebt en daarnaast ook nog eens vaak moe bent, kan het dat je diabetes hebt of het risico hierop loopt. Bij ongediagnosticeerde diabetici blijft het glucose in het bloed, in plaats van dat het naar lichaamscellen gaat die glucose als energiebron gebruiken. Heb jij het vermoeden dat jij weleens diabetes kunt hebben? Neem dan contact op met je huisarts.

Lees ook: Honger voor het slapengaan? Dan kun je dit het beste eten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Freshhh | Beeld: Unsplash