Het helpt je ook nog eens om beter te slapen!

‘s Avonds laat nog zin in een midnight snack? Dan is de verleiding vaak heel groot om een zak chips of een pak koekjes open te trekken, maar er is een gezonder alternatief: de banaan. Deze vrucht stilt niet alleen je honger, maar helpt je ook nog eens om beter te slapen.

Wanneer je naar bed gaat met trek, is de kans groot dat je slaap wordt verstoord.

Banaan

Onder de wol kruipen met een volle maag is geen goed idee, maar hongerig naar bed gaan ook niet. In beide gevallen zal je slaap worden verstoord. Maar wat kun je dan het beste eten, zo laat op de avond? Een stuk fruit is sowieso een goede optie, omdat het licht verteerbaar is, maar toch vullende voedingsstoffen als vezels bevat. En de allerbeste, zo blijkt, is een banaan!

Tryptofaan

Bananen bevatten de stof tryptofaan. ”Dit is een grondstof voor serotonine”, legt voedingsspecialist Carmen Cheung uit. ”Omdat je lichaam dat essentiële stofje niet zelf kan aanmaken, moet je het via voeding binnenkrijgen. Een tekort aan tryptofaan, en dus ook aan serotonine, kan leiden tot depressiviteit, angst, onrust, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Doordat je lichaam als het donker is serotonine omzet in melatonine, je slaaphormoon, krijg je misschien ook last van slapeloosheid.” Je vindt tryptofaan naast bananen ook in amandelen, pompoenpitten, avocado, kalkoen en pure chocolade.

Koolhydraten

Daarnaast is de banaan de ideale snack vanwege zijn hoge aantal koolhydraten. Volgens de National Sleep Foundation helpen koolhydraten om tryptofaan naar de hersenen te transporteren, waar het serotonine kan aanmaken. Een banaan bevat daardoor iets meer koolhydraten en suikers dan ander fruit, maar het is een goede bron van vezels die je darmflora gezond houden. Als klap op de vuurpijl bevat het gele fruit ook nog veel magnesium, een stof die werkt als natuurlijke spierverslapper en hoofdpijn helpt voorkomen. Kortom: een banaan is het ideale slaapmutsje.

Lees ook: Dit voedsel kun je beter niet eten voor het slapengaan

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels