Maayke

Met deze tips behoud je de meeste vitaminen in groentes

Wanneer we in de supermarkt lopen hebben we een tal van keuzes aan groente en fruit. Bij de meeste supermarkten is er naast de groenteafdeling een grote koelingswand met nóg meer soorten groente en fruit. Echter zijn deze allemaal al voorgesneden en verpakt in een zak. Maar wat is nu gezonder? De ‘verse’ groente of de voorverpakte groente in zak?

De voorgesneden groente in zak zijn ideaal als je weinig tijd hebt of geen zin hebt om te koken.

Vitamineverlies

Toch zijn de voorgesneden groentes niet zo onschuldig als ze lijken. Bij het snij- en bewaarproces gaan er namelijk behoorlijk wat vitaminen en mineralen verloren. Lucht, hitte en vocht zijn factoren waar vitaminen gevoelig voor zijn. Kook, snij en bewaar je de groente, dan treedt er altijd vitamineverlies op. Gelukkig geldt dit niet voor elke vitamine, want de ene variant is kwetsbaarder dan de ander. Volgens Suzan Tuinier van het Vitamine Informatie Bureau (VIB) zijn met name vitamine C en foliumzuur (B11) het gevoeligst voor deze factoren.

Extra zuurstof

Hoe zit het dan met de voorgesneden groente in een zak? Door de lichtdoorlatende zakjes zouden deze groentes ook vitamineverlies moeten ondergaan. Maar daar is wat op gevonden; tijdens het verpakken worden de zakjes met voorgesneden groente met gassen gevuld, zoals stikstof en/of koolstofdioxide. “Dit zijn vrij normale gassen die ook gewoon in de lucht zitten, alleen is de verhouding anders en zit er geen zuurstof meer bij,” vertelt een woordvoerder van het Voedingscentrum. “Het effect hiervan is dat de zuurstof in de verpakking wordt verdreven. Behalve bederf gaat dit ook het verlies van zuurstofgevoelige vitamines tegen.” Zodra de verpakking is geopend, is de inhoud minder lang houdbaar en gaan ook meer vitamines verloren.

Zo behoud je de meeste vitamines

  • Zet groente niet voor langere tijd in een pan met water op het fornuis, dit gaat ten koste van de vitamines.
  • Bij de voorgesneden groente geldt: hoe verser hoe beter, dus let op de datum.
  • Na opening van het groentezakje bewaren in de koelkast. Maximaal 1 à 2 dagen.
  • Het beste is om verse, hele groente na het snijden direct te bereiden en op te eten.
  • Gebruik bij het koken van groentes zo min mogelijk water. Nog beter is stomen, hierbij gaan veel minder vitamines verloren.
  • Kook je aardappels in de schil. Volgens onderzoek blijven hierbij meer vitamines behouden dan wanneer je ze geschild kookt.
  • Gooi het kookvocht niet weg, maar maak er een sausje of jus van. Zo krijg je de ontsnapte vitamines en mineralen alsnog binnen.

Lees ook: Om deze reden kun je beter in één keer veel snoepen dan elke dag een beetje

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay