Fabiën

Het is slechter dan je denkt

Of het nou thuis op de bank is, of op het terras met vriendinnen: een glas wijn drinken vlak voor het slapen hebben we waarschijnlijk allemaal wel eens gedaan. Misschien heb je het zelfs eens gedaan omdat je in de veronderstelling was dat het je zou helpen om in slaap te komen. Niets blijkt minder waar, want wijn drinken voor het slapengaan blijkt helemaal niet zo goed te zijn.

Slaapkwaliteit

Uit onderzoek blijkt dat één op de twintig mensen iedere avond voor het slapengaan wel eens een glas alcohol drinkt. En hoewel je misschien denkt dat je hierdoor sneller in slaap valt, is dit juist niet zo. Zware alcoholconsumptie zou namelijk de slaapkwaliteit verminderen en verhoogt daarnaast zelfs de slaperigheid de dag erna, overdag. Jep, dat is dus niet wat je wil.

Eten

Wat je wel kunt drinken voor het slapengaan? Water, thee of iets anders zonder alcohol. Probeer na acht uur ‘s avonds geen wijn meer te drinken. Ook kan het verstandig zijn om na een bepaald tijdstip niets meer te eten. Hoewel een avondsnack op zijn tijd niet erg is, zijn diëtisten het erover eens dat het verstandig is om op een bepaald tijdstip te stoppen met eten. Hoe laat dat precies is, is echter lastiger vast te stellen. Natuurlijk heeft iedereen een ander ritme en een andere levensstijl, dus een universeel tijdstip is niet te geven. Diëtist Bethany Doerfler raadt aan om ervoor te zorgen dat je gedurende de nacht zo’n twaalf tot dertien uur vast. Osteopaat en diëtist Alexander Ford adviseert zijn patiënten om drie tot vier uur voor het slapengaan niets meer te eten, zodat je laatste maaltijd goed verteerd kan worden voordat je naar bed gaat.

Lees ook: Slaap je slecht door het warme weer? Drink dan deze vruchtensap voor het slapengaan

Bron: Vriendin | Beeld: Pexels @andrepiacquado