Tjitske

Voedsel met B12

Karbonade: Schouderkarbonade en varkenshaas zit vol eiwit en vitamine B12.

Biefstuk: Rood vlees is niet het gezondste stuk vlees, maar het zit wel bomvol B12. Een biefstukje op zijn tijd kan dus zeker geen kwaad. Ook zit het vol ijzer.

Kip: Met een portie kip zit je meteen ver boven de dagelijkse B12-behoefte. Ook zit het vol slanke eiwitten, dus het is een prima keuze voor een stukje vlees.

Kalkoen: Kalkoenfilet is nóg slanker dan kip én het bevat meer vitamine B12. Wauw!

Tonijn: Vers of uit blik, deze vette vis zit vol omega3 (goed voor je hart en brein!), eiwit en vitamine B12. Probeer iedere week twee porties vette vis (zalm, tonijn, makreel, etc.) te eten.

Garnalen: Met één portie garnalen zit je al gauw aan 80% van de dagelijkse behoefte aan vitamine B12. Wauw! Grill of bak dus gauw wat garnalen voor door de salade of bij de rijst.

Sardientjes: Zie je al een patroon? Ook sardientjes zitten vol met B12.

Mosselen: Wellicht niet iets wat je dagelijks eet, maar deze zeevrucht is een absolute topper als het om B12 gaat. 85 gram mosselen staat gelijk aan 340 procent van je dagelijkse behoefte. Wauw!

Krab: Nog zo’n dingetje dat je niet dagelijks eet, maar wel ontzettend veel B12 bevat. Een portie krab is genoeg voor drie keer zoveel B12 als nodig.

Zalm: Ook zalm hoort in het rijtje vette vis thuis. Deze heerlijke roze vis zit vol Omega 3 en vitamine B12.

Haring: Ook haring mag niet in dit lijstje ontbreken. Met 3,6 microgram in zo’n 150 gram zit je gauw aan je dagelijkse behoefte.

Cornflakes: Er zijn veel soorten cornflakes op de markt waar vitamine B12 aan is toegevoegd. Zo zit je met een portie al snel op 30 procent van de dagelijkse behoefte. Meng het met kwark, Griekse yoghurt of melk voor een heerlijk ontbijtje. Plus, ook in melk zit B12 dus in combinatie heb je al gauw je dagelijkse behoefte bij elkaar gegeten!

Vegetariërs en veganisten

Zoals je ziet zit vooral in vlees en vis veel vitamine B12, maar ook in zuivel is het te vinden. Daarom is het voor vegetariërs van belang om genoeg eieren, kaas en melk te eten om genoeg van deze vitamine binnen te krijgen. Veganisten hebben het moeilijker: hen wordt aangeraden om een supplement te nemen.

Lees ook: Amandelmelk, kokosmelk, rijstmelk en sojamelk: wat zijn de voor- en nadelen van al deze soorten melk?

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Good Housekeeping, Isditwelgezond.nl | Beeld: Pexels