In dit voedsel zit veel vitamine B12

Je leest misschien weleens iets over het gevaar van een vitamine B12-tekort, iets waar vooral vegetariërs en veganisten een hoog risico op lopen. Maar wat zijn eigenlijk de gezondheidsvoordelen van B12? En in welk eten zit het veel? Als je een tekort hebt kun je pillen slikken, maar een gevarieerd voedselpatroon houdt je vitamine B12-gehalte langdurig op peil.

Eet jij genoeg van deze producten?

Gezondheidsvoordelen

Het menselijk lichaam is niet in staat om zelf vitamine B12 aan te maken. Toch is dit een essentiële vitamine voor ons, want het draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen en de functie van onze zenuwcellen. Mensen met een B12-tekort krijgen gauw te maken met bloedarmoede omdat de rode bloedcellen onderontwikkeld zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen met een B12-tekort, omdat het voor ernstige geboorteafwijkingen kan zorgen.

Vitamine B12

Andere gezondheidsvoordelen van vitamine B12 zijn dat het de gezondheid van onze botten ondersteunt en osteoporose voorkomt. Ook is het goed voor de algehele stemming en het humeur, mensen met een vitamine B12-tekort voelen zich vaak neerslachtig. Ook ondersteunt het de hersenen en is het goed voor het geheugen. Het geeft je een energiek gevoel en het ondersteunt de groei en gezondheid van huid, haar en nagels.

Voedsel

Uit welk voedsel haal je dan deze all-round topper? Het wordt aangeraden om 2,4 microgram vitamine B12 per dag binnen te krijgen. We zetten alle voedingsbronnen voor B12 voor je op een rijtje:

Ricotta: Ricotta zit vol met calcium, vitamine A en B12. Met een paar eetlepels ricotta zit je al gauw op 7% van je dagelijkse behoefte.

Mozzarella: Deze heerlijke kaas is niet vet én zit bomvol eiwitten en vitamine B12. Voeg dus wat mozzarella toe aan je salade of doe wat op een broodje voor wat extra B12.

Hüttenkäse: Een slankere optie dan ricotta is hüttenkäse. Ook deze krachtpatser bevat vitamine B12 en veel eiwitten, maar niet veel calorieën. Smeer dus gerust wat op je boterham of gebruik het in plaats van room of crème fraîche.

Melk: In één beker melk zit 20% van je dagelijkse behoefte B12. Kies voor een magere of halfvolle variant, hierin zit evenveel eiwit en B12 maar minder vet.

Eieren: Voor vegetariërs zijn eieren een van de belangrijkste bronnen van B12. Gekookt of gebakken, op brood of door de salade: een eitje zorgt voor genoeg B12 per dag.

Wil je lezen uit welk voedsel je nog meer vitamine B12 haalt? Lees dan verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2