Maayke

Pompoenpitten lenen zich als het perfecte tussendoortje

We kunnen er niet meer om heen in de supermarkten of op de markt: verse pompoenen. We vinden ze overal en daarom maken we ook steeds meer gerechten met deze veelzijdige groente. In veel gevallen hollen we de pompoen uit en gooien we de pompoenpitten weg. Zonde, want de pitten tover je binnen een handomdraai om tot een heerlijke snack!

Gooi pompoenpitten niet weg, want ze hebben genoeg gezondheidsvoordelen!

Verse pompoenpitten

Misschien heb je de verpakkingen met kant-en-klare pompoenpitten weleens zien liggen in de schappen. Deze zijn groen van kleur. Hoe kan het dan dat de verse pompoenpitten wit van kleur zijn? Dit heeft alles te maken met de pompoenpitkernen – het binnenste van de pompoenpit – dat wordt gebruikt in de voorverpakte varianten. De pitten die je zelf uit de pompoen haalt hebben het witte vlies er nog om heen zitten. Laat deze er lekker om heen zitten, want ze door de vele vezels zijn ze supergezond!

Kies de juiste pompoen

Wil je het liefst zo veel mogelijk pitten uit de pompoen halen? Kies dan voor de groengele Styrian- en Kakaipompoen. Zijn deze niet verkrijgbaar, kies dan voor de grootste pompoen in het schap. Deze bevat – logischerwijs – de meeste pitten. Klop van te voren ook altijd even op de pompoen. Hoe holler hoe beter, want zo is er meer ruimte in de pompoen voor de pitten.

Roosteren

De pompoenpitten rauw eten is niet aan te raden. Daarom kun je ze het beste roosteren voordat je ze verorberd. Trek het vruchtvlees van de pitten en spoel ze goed schoon. Verspreid ze op een bakplaat en let er op dat geen pit aan de hitte van de oven ontkomt. Sprenkel wat olijfolie over de pitten en breng ze op smaak met kruiden naar keuze. Denk bijvoorbeeld aan kerrie, Italiaanse kruiden of paprikapoeder. Bak ze ± 15 minuten lang op 180 °C in de oven. Kijk tussendoor of ze goudbruin van kleur zijn en haal de bakplaat uit de oven. Eet ze als snack of bewaar ze als toevoeging voor gerechten.

Toevoeging gerechten

Waar je de geroosterde pompoenpitten het best voor kunt gebruiken? Bijvoorbeeld als garnering over soepen of salades. Ook lekker, strooi eens een aantal over de stamppot als vervanger voor spekjes. Gebruik ze tenslotte ook eens door de yoghurt in de ochtend of bestrooi ze met wat kaneel als je zin hebt in een zoete snack.

Lees ook: Thaise pompoensoep met maar vier ingrediënten

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: The KitchnJamie Oliver, Elle Eten | Beeld: Pxhere