Jaimy Boer

Wist jij dit?

We weten ondertussen dat friet en patat hetzelfde zijn, alleen dat de naam afhangt van de locatie waar je eet. Een andere discussie die de boventoon voert, is die van de mayonaise en fritessaus. We zijn er dol op, maar gebruiken we wel de goede naam? We zetten de verschillen op een rijtje. 

Mayonaise

De vergissing wordt vaak gemaakt, maar er zijn een paar grote verschillen in de twee sauzen. Zo zit het grootste verschil met name in het vetgehalte. Mayonaise bestaat namelijk voor minimaal 70 procent uit vet en bevat minstens 5 procent eigeel. Dat is in Nederland zelfs wettelijk vastgelegd. De ingrediënten voor de mayonaise zijn eigeel, mosterd, citroensap, azijn en olie. Het is niet duidelijk waar de mayonaise oorspronkelijk vandaan komt.

Fritessaus

Fritessaus, of frietsaus, heeft een ander vetgehalte. Zo is het oliegehalte in deze saus varieert van 5 tot 35 procent. De saus wordt daarnaast ook voller gemaakt met ingrediënten als verdikkingsmiddel. Ook wordt er vaak suikers ingedaan om de saus op smaak te brengen.

De gezondste saus

Als het gaat om het tellen van calorieën, dan kun je het beste gaan voor fritessaus. Hier zitten namelijk minder calorieën in. Zo bevat fritessaus per 20 gram (ongeveer een eetlepel) 5,5 gram vet en 1,4 gram suikers. Mayonaise bevat per eetlepel 14,3 gram vet en 0,7 gram suikers. Vergeet alleen niet dat aan fritessaus veel ingrediënten worden toegevoegd om het dikker te maken, en suikers om er meer smaak aan te geven. In dat geval mayonaise weer iets ‘gezonder’.

[wp_ad_camp_5

Lees ook: 5 romige alternatieven voor mayonaise

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, K8