Sabine

Bijna niemand weet hoe dit zit

Ben je niet vies van een beetje room door of op je eten? Dan ben je vast wel bekend met sour cream en crème fraîche. Beide zuivelproducten kunnen je maaltijd naar een veel hoger niveau tillen. Waan jezelf in een romige hemel met wat sour cream of crème fraîche, beiden maken je gerecht heerlijk. Maar euh… wat is nu eigenlijk het verschil tussen de twee?

En hoe zit het met zure room?

Vet
Om maar meteen wat verwarring te voorkomen: zure room is gewoon hetzelfde als sour cream. Het verschil zit ‘m hier enkel in de naam. De een gebruikt liever de Engelse term en de ander houdt het lekker Nederlands op zure room. Allebei prima. Maar sour cream is wél weer wat anders dan zure room. Het verschil? Dat zit ‘m in het vet.

Sauzen
Beide producten zijn lichtzuur van smaak en romig. Het verschil zit ‘m in het vetgehalte. Zure room bevat 20 procent vet en crème fraîche heeft een vetgehalte van 35-40 procent. Voor een warme saus kun je daarom het beste crème fraîche gebruiken. Er zit genoeg vet in de crème fraîche om zich te binden aan de rest van de saus. Zure room zal in een warme saus al snel gaan schiften. Door de warmte gaan de vloeibare en vaste bestanddelen van zure room zich scheiden. Het is niet lekker en het geeft een vies gezicht. Hoe vetter iets is, hoe gladder je saus is en hoe voller de smaak. Voor koude sausjes gaan wij nu alleen zure room gebruiken en geen crème fraîche meer.

Lees ook: Zo kun je crème fraîche zelf maken

Wil je dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Beeld: Albert Heijn