redacteur

Nee, een bagel is dus niet gewoon een broodje met een gat in het midden

Hoewel wij Nederlanders al geruime tijd bekend zijn met de bagel, is het van oorsprong geen Nederlands product. De lekkernij, die op het oog veel weg heeft van een donut, is door Joodse immigranten naar Amerika gebracht en wereldberoemd geworden door Sex and the City. Wellicht heb je altijd gedacht dat een bagel een ‘gewoon’ broodje is met een gat erin. Maar niets is minder waar! Wat een bagel nou zou anders maakt dan normaal brood? Je leest het hier.

Er is een duidelijk onderscheid tussen een broodje en een bagel.

Gekookt

Het verschil tussen een bagel en een broodje zit hem in het bakproces. Bagels worden namelijk eerst gekookt voordat ze in de oven worden gebakken. Dit zorgt voor de typische smaak. Daarnaast kost het maken van een authentieke bagel ongeveer 20 uur. Tegenwoordig sjoemelen steeds meer bakkerijen een beetje, door bagels in de oven te stomen. Hierdoor worden de bagels luchtig, maar dit is niet hoe het hoort. Echte kenners weten dat een bagel eigenlijk stevig hoort te zijn en zwaar op de maag moet liggen.

Bagel versus broodje

Je zou het misschien niet direct denken, maar bagels zijn best gezond. Dit komt omdat ze vet- en cholesterolvrij zijn, tenzij je hem natuurlijk belegt met een heel kuipje roomkaas. Een bagel levert echter wel veel calorieën. In een exemplaar van 90 gram zitten al gauw 280 calorieën, waar 90 gram bruin brood 230 kilocalorieën bevat. Geen fors verschil, maar het helpt het misverstand dat bagels veel gezonder zijn dan brood wel uit de wereld.

Lees ook: Deze bagelovenschotel is overheerlijk als ontbijt én makkelijk om te maken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: ELLE Eten | Beeld: Pexels