Rowan Hattu

Handig om te weten!

We houden er allemaal wel van om af en toe eens te kunnen genieten van een heerlijk kaasplankje. Toch blijft het lastig om de overgebleven kaasjes goed te bewaren zodat ze niet binnen no-time gaan schimmelen. Gelukkig is er toch een manier om je kaas zo te verpakken dat ze minder snel gaan schimmelen.

Harde kazen

Het Voedingscentrum heeft een aantal kazen op een rij gezet, zodat jij nog eens goed op papier hebt hoelang verschillende kaassoorten houdbaar zijn. Zo leggen ze uit dat harde kazen – zoals 48+ of jong belegen – tot twee maanden houdbaar zijn, mits het er nog goed uitziet en ruikt én nog goed verpakt is. En met goed verpakt bedoelen ze een gesloten verpakking. Als tip adviseert het Voedingscentrum dat je deze kaassoort het beste in kaaspapier kunt verpakken om zweten te voorkomen. Als er dan toch schimmel ontstaat is dit een stuk makkelijker weg te snijden.

Half harde kazen

Half harde kazen zoals brie en camembert blijven bij koude temperaturen juist goed in vorm. Deze kaassoorten worden ook wel witschimmelkaas genoemd. Dit betekent dat er schimmels in de kaas zitten, maar dat je deze niet hoeft weg te snijden. Wel adviseert een expert van het Voedingscentrum om deze kaassoorten zo min mogelijk met je eigen vingers aan te raken. “Kaas schimmelt sneller op de plek waar jij die met je vingers aangeraakt hebt.” Wil jij dus zoveel mogelijk schimmel voorkomen, zorg er dan voor dat je de witschimmelkaas in een plastic bak legt die zo min mogelijk lucht binnenlaat.

Zachte kaas

Geitenkaas is een goed voorbeeld van een zachte kaassoort. Doordat deze kaassoorten zo zacht zijn, bevatten ze een hoog vochtgehalte. Dit betekent dat ze sneller kunnen gaan schimmelen dan de bovenstaande kaassoorten. Hier moet je dus goed rekening mee houden. In tegenstelling tot de harde kazen, moet je de zachte kaas juist niet verpakking in een plasticfolie zoals kaaspapier. Bewaar ze op een matje of in een bakje zodat de kaas goed kan ademen en zo niet supersnel gaat schimmelen.

Lees ook: Hierom moet jij je filet americain invriezen

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: iStock