10 januari 2023
Rowan Hattu

Grote kans dat jij niet ziek wordt van rauw vlees!

Filet americain is een erg populair smeersel in Nederland wat voornamelijk uit rauw vlees bestaat. En hoewel we allemaal kunnen smullen van dit heerlijke smeersel, is het eten van rauw vlees lang niet voor iedereen goed. Dit komt doordat filet americain de toxoplasma gondii parasiet bevat, iets waar mensen ziek van kunnen worden. Gelukkig is er een optie om deze bacterie te doden zodat er een grote kans is dat jij niet ziek wordt van dit heerlijke smeersel.

Invriezen

Een goede manier om deze vervelende ziekmaker te doden is door de filet americain in te vriezen. En nee, dit is geen fabeltje. Het RIVM heeft namelijk onderzocht hoe de besmetting van risicovolle soorten vlees – zoals van filet americain – voorkomen kan worden. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er geen reden tot paniek is. “We moeten gewoon voorzichtig zijn met rauw vlees”, adviseert Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum.

Advies

Het advies van het RIVM is om rauw vlees in te vriezen, wil je de parasieten doden. Wel moet je er dan voor zorgen dat je het rauwe vlees in een vriezer legt van -12 graden Celsius, want alleen zo sterft de parasiet. “Maar dan wél minimaal twee dagen. Een dag is niet genoeg”, laat Van der Vossen weten.

Stoppen

Ook op de vraag of we gewoon moeten stoppen met het eten van rauw vlees heeft Van der Vossen een antwoord. “We adviseren de risicogroepen het niet te doen, maar verder mogen alle gezonde mensen dat natuurlijk zelf weten.” Wel laten ze nog tussen neus en lippen door weten dat een gaar stukje vlees nog altijd beter is dan een rauw stukje vlees. “Je kunt er (van rauw vlees, red.), ook met een goede weerstand, milde verschijnselen van krijgen, zoals griep, buikpijn, of zelfs voedselvergiftiging”, laat Van der Vossen weten.

Lees ook: Dit moet je weten over de bekende kruidige wintersportlimonade Almdudler

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock