Hanna Mellema

Hiermee geef je je weerstand een boost

Verkouden en grieperig zijn is echt ontzettend vervelend. De zakdoekjes zijn bijna niet aan te slepen, en er lijkt wel geen einde te komen aan die ellendige hoestbuien. Is er een wondermiddeltje waarmee je direct van het ziek zijn af bent? Nee, helaas. Maar, je kunt je gezondheid wel een boost geven, waardoor je je sneller weer beter voelt. Wij zetten een aantal soorten eten en drinken op een rijtje die geweldig zijn voor je weerstand.  

Water drinken

Het klinkt misschien cliché, maar wanneer je ziek bent is er niks belangrijker dan gehydrateerd blijven. Een goede vochtbalans helpt in de strijd tegen bacteriën en virussen. Zorg er daarom voor dat je elk kwartier een paar slokjes water drinkt. Ook thee is een goede optie, want warme dranken helpen bij het vrijmaken van de luchtwegen en het verlichten van je klachten.

Vitamine C: groente en fruit

Het eten van Vitamine C geeft je weerstand echt een boost. Gelukkig zijn er een heleboel groenten en fruit die vol zitten van deze vitamine! Wat dacht je van paprika, kiwi of sinaasappel? Ook handig wanneer je echt heel ziek bent en moeite hebt met eten, want je kunt er natuurlijk een sapje of smoothie van maken. Heerlijk!

Soepen

Ook een warm soepje kan ervoor zorgen dat je je snel weer wat beter voelt. De warmte van de soep verzacht de keel en verlicht verkoudheidsklachten. Daarnaast zitten soepen vaak boordevol groenten, die weer vitaminen en mineralen bevatten. De bekendste verkoudheidskuur is natuurlijk kippensoep. Kippensoep is rijk aan eiwitten, elektrolyten (denk aan natrium, kalium, calcium en magnesium) en andere essentiële voedingsstoffen. Deze soep zorgt voor de nodige hydratatie én geeft nieuwe energie, waardoor de soep onmisbaar is om snel van de griep af te komen.

Kommetje havermout

Havermout is rijk aan voedingsvezels en geeft veel energie, en dat kun je bij een griepje wel gebruiken. Bovendien bevat havermout essentiële voedingsstoffen zoals vitamine B, ijzer, magnesium en zink. Maak voor het ontbijt bijvoorbeeld lekkere havermoutpannekoekjes, of verwerk het in een smoothie. Met havermout kun je eindeloos variëren!

Eiwitten

Wanneer je te maken hebt met een verkoudheid, kunnen eiwitten ook een rol spelen in het herstelproces. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam, die helpen bij de werking van je spieren en de werking van je immuunsysteem. Kies voor eiwitrijke voedingsmiddelen zoals mager gevogelte, vis, eieren, noten en peulvruchten. Zo geef je je lichaam de nodige kracht om symptomen te bestrijden en snel weer fit te worden.

Lees ook: Restjes van het kerstdiner over? Dit kan je ermee doen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Libelle, Kookfans Archief | Beeld: Pexels