Je hebt het vast weleens op je chocoladereep zien staan

Eerlijk is eerlijk: velen van ons gooien een hoop eten in het winkelmandje, zonder eerst een blik op de verpakking te werpen. Vooral als het gaat om chocolade, koekjes, snoep, chips oftewel: de cravings. In zo’n geval kan je beter maar niet weten wat er allemaal in zit, toch? Toch is er een bepaald logo dat je wellicht vaak op die reep chocolade hebt zien staan, namelijk dat de chocolade UTZ gecertificeerd is. Wat dat betekent? Wij leggen het uit.

Weet wat je eet.

UTZ

Wanneer producten door boeren worden gemaakt die oog hebben voor mens en milieu, dan hebben ze kans op een UTZ gecertificeerd keurmerk. Dit geldt voor producten zoals koffie, thee én cacao (oftewel: chocolade). Waar het keurmerk precies voor staat? Voor goede werkomstandigheden en eerlijke handel. Ook gebruiken de boeren met het UTZ-keurmerk minder bestrijdingsmiddelen en meer milieubesparende landbouwtechnieken. Goed!

Certified

De boeren die UTZ Certified zijn, moeten aan een bepaalde gedragscode voldoen. Alle consumenten moeten namelijk kunnen zien waar de producten, in dit geval chocoladerepen, vandaan komen. Nog een belangrijk punt: de boeren moeten ervoor zorgen dat er een rechtvaardig loon wordt uitbetaald aan de werknemers en daarnaast moeten de arbeidsomstandigheden goed zijn.

Opletten

De volgende keer dat jij in de supermarkt die reep chocolade in je mandje legt, weet jij wat je op het etiket moet lezen. Staat er geen UTZ-keurmerk op? Check dan even of er een andere lekkere reep ligt waar dit wél op staat. Dan doe je niet alleen jezelf een plezier, maar ook de rest van de wereld. Dat is wel een mooie gedachte, toch? Eet smakelijk!

Lees ook: 6x gezonde alternatieven voor suiker

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: ELLE eten| Beeld: Unsplash