Volgende keer toch maar een pure haring zonder uitjes!

Het haringseizoen gaat bijna weer van start; lekker een harinkje happen met een beetje uitjes en zuur erbij. Maar, volgens haringkenner Huib Stam moeten we de volgende keer bij het eten van een harinkje toch de uitjes achterwege laten. 

Want het is zonde van de smaak, zo blijkt.

Uitjes en een bolletje

Volgens Huib Stam is het namelijk best wel zonde om een uitje bij je haring te eten. De smaak van haring is namelijk zo delicaat dat deze makkelijk overheerst kan worden door de scherpe smaak van ui. Ook zijn kenners van mening dat het zonde is om een Hollandse nieuwe met een wit bolletje te eten: “Eet de haring liever met roggebrood; het zure van roggebrood sluit beter aan bij de smaak van de vis”, legt hij uit aan Nu.nl. Maar waarom eten we de vis eigenlijk met een bolletje en met uitjes?

Waarom?

Dat we de vis echter met een uitje eten is niet voor niets; toen we nog in een tijd leefden dat er geen koelkasten bestonden, werd de ui bij de haring geserveerd om de eventuele bedorven smaak ervan te maskeren. Nu is dat natuurlijk niet meer nodig, aangezien de vis gekoeld bewaard wordt tot het moment komt dat jij hem opeet. Het is daarom niet meer noodzaak om de lekkere, pure smaak van de Hollandse nieuwe te maskeren. Neemt natuurlijk niet weg dat velen het gewoon hartstikke lekker vinden om hem op de traditionele manier te eten!

Lees ook: Groenten, kipfilet en vis koken in de vaatwasser? Ja echt, hier lees je hoe!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Wikimedia Commons, PSD