Sabine

De keuringsdienst van Waarde boog zich over de vraag hoe oud de uien in de supermarkt zijn

Uien vormen de basis voor veel gerechten. Maak je een groentesoep? Dan doe je er ui door. Staat er hutspot op het menu? Dan vormt een ui een van de ingrediënten. Maak je een pasta? Ook in de saus gaat vaak ui. Dat we flink wat uien eten is wel duidelijk, maar hoe oud zijn de uien die we eten eigenlijk?

Sommige uien zijn daadwerkelijk bijna een jaar oud.

Nieuwe oogst

Zijn je uien bijna op? Dan haal je gewoon een nieuw netje met uien uit de supermarkt dat er nog goed uitziet. Toch zit er een verschil tussen die netjes. Het ene netje is voorzien van een ‘Nieuwe oogst’-label en op een andere netje vind je deze boodschap niet. We weten dat uien een keer per jaar worden geoogst, maar houdt dat in dat de netjes uien zonder ‘nieuwe oogst’-label dan echt al bijna een jaar oud zijn? En als dat het geval is, hoe kan het dan dat onze uien thuis na een paar weken niet meer goed zijn? De Keuringsdienst van Waarde ging op onderzoek uit en sprak met uienhandelaar Erik Waterman.

Middel

Bewaren wij een ui te lang? Dan kunnen we ‘m na een paar weken niet meer eten. Hoe kan het dat het dan niet gebeurt met de uien die nog bij de handelaar liggen? Waterman legt aan Keuringsdienst van Waarde uit dat er een middel op de uien wordt gespoten en daardoor gaat de ui niet kiemen. Of wij dat middel dan niet binnenkrijgen? “Nee, daar heb je geen last van”, verzekert Waterman. “Het wordt al vroeg aan de plant toegediend. Voordat je de ui eet, ben je drie maanden verder en heb je geen last van het middel.”

Bewaartechniek

Overigens is er ook nog een andere manier om uien langer goed te houden. Het zit ‘m allemaal in de bewaartechniek. In de schuur van uienhandelaar Waterman zit een beluchtingssysteem onder de uien. Hierdoor blijven ze naar zeggen van de uienhandelaar ‘perfect gedroogd.’

Conclusie

De uien die we in de supermarkt vinden kunnen dus een jaar oud zijn. In september kunnen we vaak de nieuwe oogst eten. Is een zakje gelabeld met ‘nieuwe oogst’? Dan zijn de uien nooit ouder dan 3 maanden. De rest van het jaar eten we dus oudere uien. Overigens hoeven we niet in te leveren op smaak. Waterman garandeert dat de uien die tien maanden oud zijn net zo lekker smaken. 

Lees ook: Recept: Franse uiendipsaus

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Keuringsdienst van Waarde | Beeld: Unsplash