Zo kun je uien maandenlang bewaren

Vaak kopen we in één keer een groot net uien, dat is wel zo voordelig. Met grote gezinnen maak je zo’n netje gauw op, want door de meeste gerechten als pasta’s en roerbakschotels gaat sowieso een uitje of twee. Maar wat als je alleen woont? Dan eindig je vaak met zachte uien, dus koop je maar een kleinere en duurdere verpakking. Soms vraagt een klein gerecht om een halve ui, wat doe je dan met de andere helft? In de koelkast om hem vervolgens alsnog weg te gooien? Zonde! Zo bewaar je ui maandenlang.

Uien belanden met deze truc nooit meer in de groene container.

Ui

Uien hoor je normaliter buiten de koelkast, op een droge, donkere plek te bewaren. In een la of voorraadkast is bijvoorbeeld prima. Als je ui in de koelkast doet wordt het al gauw zacht en gaat het schimmelen. Maar wat als je een halve ui nodig hebt voor een gerecht zoals guacamole? Wij hebben weleens geprobeerd om nog een halve ui in de koelkast te doen voor de volgende dag, maar meestal belandde die toch weer in de container. Wat te doen?

Invriezen

De truc? Uien invriezen. Hoewel ui in de koelkast zacht wordt, kun je de bollen prima invriezen. Nu raden we niet aan om hele uien in de vriezer te dumpen, maar als je ui eerst snijdt en vervolgens in een afsluitbaar zakje doen, kun je de ui tot wel zes maanden in vriezer bewaren. Snipper de ui en stop hem in een diepvrieszakje. Probeer zoveel mogelijk lucht eruit te persen voordat je het zakje dichtdoet. Probeer de ui goed te verdelen in de zak, zodat je een enkele laag uit hebt. Vries het zakje zo in en eet de ui binnen zes maanden op.

Bakken

Eén nadeeltje van ingevroren uien: ze worden een beetje waterig. Dit betekent dat ui uit de vriezer geschikter is voor sauzen, soepen en stoofpotjes dan om rauw te eten of te laten karamelliseren.

Lees ook: Knoflook in de koelkast bewaren? Dit is waarom je dat niet moet doen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Cooking Light | Beeld: Pexels