En waarom een buikje niet zo onschuldig is

Veel mensen voeren een eeuwige strijd tegen hun buikvet. Het is vaak het eerste dat eraan komt als je een periode iets te veel eet, maar buikvet kan erg hardnekkig zijn om te verliezen. Bovendien vinden we een platte buik vaak mooier. Daarnaast nestelt wit vet zich tussen je organen, wat voor veel gezondheidsproblemen kan zorgen.

Een platte buik is niet alleen mooier, ook een stuk gezonder.

Gezondheid

Zodra vet tussen je organen gaat nestelen, dit heet visceraal vet, kan dit voor veel gezondheidsproblemen zorgen. Dit vet veroorzaakt namelijk stresshormonen zoals cortisol en ontstekingsstoffen die je insuline aantasten. Hierdoor loop je het risico op diabetes type 2, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, hartziektes, hersenbloeding en zelfs dementie. Voor sommige mensen zit buikvet in de genen, de een draagt vet op de bovenbenen en heupen, de ander op de buik. En hoewel je niet plaatselijk vet kunt verliezen, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om je totale lichaamsvet naar beneden te brengen, waardoor je ook een platte buik krijgt.

1. Cardio

Visceraal vet is niet opgewassen tegen cardio! Dus hoe stom je het ook vindt, je zult er toch echt aan moeten geloven. Joggen, fietsen, wandelen, zwemmen, dansen, aerobics… er zijn talloze manieren om cardio te doen! Kies iets wat je leuk vindt om te doen en probeer iedere dag te bewegen.

2. Krachttraining

Cardio verbrandt vet, maar je hebt ook spieren nodig om je metabolisme op peil te houden. Als je afvalt, verlies je niet alleen vet maar ook spieren. Daarom is het van belang dat je spieren blijft trainen, zodat je niet te zwak wordt! Daarnaast verbrand je niet alleen calorieën tijdens het sporten, maar ook het uur ná krachttraining blijf je verbranden. Twintig minuutjes is al voldoende. Doe dit drie keer per week.

3. Dagelijks wandelen

Zoals we al zeiden is cardio van groot belang als je een platte buik wilt. Daarom doe je er goed aan om iedere dag te bewegen, zeker als je een kantoorbaan hebt. Probeer tijdens je lunchpauze een halfuur te wandelen en fiets of loop naar je werk als dit mogelijk is. Die paar uurtjes in de sportschool heffen al dat zitten niet op! Een wandeling van 45 minuten per dag kan ervoor zorgen dat de kilo’s eraf vliegen.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/3