4 tips om jezelf gezonder te leren eten

Genieten van eten op een gezonde manier!

Wanneer we denken aan gezonder eten, denken we vaak aan veel groenten en fruit en moeten we de ongezonde lekkernijen laten staan. In praktijk is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want dat ene patatje doordeweeks moet wel kunnen, toch? We kunnen ons brein een handje op weg helpen door het te trainen om met dezelfde intensiteit te verlangen naar gezonde voeding als naar junkfood! Hoe je dat doet? Nou, zo dus!

Met deze tips eet je op een simpele manier een stuk gezonder.

Strategieën om gezonder te eten

Met de onderstaande tips kunnen we proberen onze hersenen te trainen om naar gezonde voeding te snakken. Dit is niet voor iedereen even makkelijk en daarom kunnen bepaalde strategieën je helpen om op een andere manier naar voeding te kijken. Lukt het je om deze tips op te volgen, dan merk je dat het eten van gezonde voeding ook met veel meer plezier tezamen gaat.

1. Voedseldagboek

Om te beginnen is het handig om een voedingsdagboek bij te gaan houden. Eerder onderzoek toont aan dat het bijhouden van wat je op een dag eet, je onbewust stimuleert om minder calorieën te consumeren. 1700 testpersonen hebben een voedingsdagboek bijgehouden en hieruit bleek dat dit ervoor kon zorgen dat mensen dubbel zoveel gewicht kunnen verliezen dan wanneer ze geen dagboek bijhouden. Tegenwoordig zijn er ook veel handige apps beschikbaar, wat het mogelijk maakt om heel gemakkelijk je dagelijkse voeding bij te houden. Ongetwijfeld zal je al snel een patroon in je (slechte) eetgewoontes ontdekken.

2. Stress onder controle

Ben je iemand die geneigd is om naar ongezonde snacks te grijpen wanneer je last hebt van stress? Dan kan het voor jou goed werken om strategieën uit te zoeken die jou helpen om je stress onder controle te houden. Voorbeelden kunnen zijn om aan een nieuwe sport te beginnen, te mediteren of te praten met een vertrouwenspersoon of een professional. Probeer te vermijden dat emoties de overhand krijgen en hierdoor je eetgewoontes kunnen aantasten.

3. Geen afleiding

Elke vorm van afleiding kan ervoor zorgen dat we maar liefst tot 20 procent meer eten. Probeer daarom niet te eten voor de tv en houd je smartphone uit de buurt of zet deze uit. Door geen afleidingen op te zoeken tijdens het eten ben je al bezig om mindful te eten, een strategie die je dus direct kan toepassen in je dagelijkse routine.

4. Geblinddoekt

Het klinkt vreemd, maar eten met een blinddoek is ook een simpele manier om mindful te kunnen eten. Op deze manier sta je meer stil bij de hoeveelheid en de grote van de porties die je eet. Uit onderzoek blijkt dat mensen die geblinddoekt aten minder grote porties consumeerden.

Lees ook: Het peper-en-zoutstel gebruikt bijna iedereen verkeerd

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: HLN | Beeld: Pexels