Of je liever thee of koffie drinkt zit in je genen

De een drinkt iedere dag koffie en kan absoluut niet zonder. De ander gruwelt van het bittere, zwarte goedje en kiest voor een lekker warm theetje. Uit onderzoek blijkt dat de voorkeur voor thee of koffie niets te maken heeft met je persoonlijke smaak, maar alles met je genen! Het heeft namelijk te maken met je perceptie van bittere smaken.

Het heeft te maken met je gevoeligheid voor bittere smaken.

Bitter

Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de voorkeur voor thee of koffie. Dit onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Scientific Reports. In het onderzoek werden de genen van 400.000 Britse volwassenen vergeleken. Hierbij werd gekeken naar de perceptie van bittere smaken. Zo vonden de wetenschappers dat mensen die gevoelig zijn voor bittere smaken eerder geneigd zijn om koffie te drinken.

Genen

Het vreemde is, mensen die gevoelig zijn voor de bittere smaak van cafeïne drinken juist sneller koffie dan mensen die er niet gevoelig voor zijn. Dit komt omdat ze niet alleen gevoelige zijn voor de smaak, maar voor het effect van cafeïne. Zij voelen dus na één of twee kopjes al de zogenaamde ‘kick’ van koffie. Mensen die hier niet gevoelig zijn kiezen daarom minder gauw voor koffie, omdat ze het effect niet merken.

Thee of koffie

Ben je dus gevoelig voor bittere smaken, dan kun jij de cafeïne in koffie detecteren. Het heeft dus als het ware een groter effect op je. Dit betekent niet dat mensen die deze gevoeligheid voor cafeïne niet hebben de smaak van koffie niet kunnen (leren) waarderen.

Lees ook: Dit zijn de 8 beste dingen om te eten als je last van griep hebt

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: AD | Beeld: Unsplash