Naomi

Stress zorgt voor extra kilo’s…

Stress is absoluut niet onze grote vriend. Buiten het feit dat het niet echt gezond is voor een mens, is het ook niet bevorderlijk voor je figuur. Jij weet vast ook dat je na (of misschien zelfs wel tijdens) een stressbui opeens bovenmenselijk veel kunt eten. Helaas zijn dat niet de goede dingen, maar hoe kan dat eigenlijk? Waarom grijp je niet naar een komkommer of een stuk paprika, maar wel naar die reep Tony’s in de kast?

Het heeft allemaal een reden…

Overlevingsstand

Laten we eerst even vertellen hoe stress werkt. Wanneer je lichaam in de stress schiet, dan gaat ‘ie in overlevingsstand. Dit gebeurt niet alleen in levensbedreigende situaties, maar ook voor bij gebeurtenissen waar je nerveus voor bent. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. De een vreet voor die tijd alles wat los en vast zit en een ander krijgt op zo’n moment geen hap door zijn of haar keel. Hoe je ook reageert op stress het lichaam maakt sowieso meer adrenaline en cortisol aan en laten die twee nou net de schuldigen zijn.

Hormonen

Door de twee bovengenoemde hormonen raak je extra gefocust. Ze spreken de suikervoorraad in je lichaam aan om extra energie te krijgen en dat zorgt voor een bloedsuikerpiek. Wanneer je bloedsuikerspiegel stijgt kan ‘ie daarna maar een ding… dalen. En dan krijg je de zogenoemde sugar rush. Chocolade, snoep en allemaal ander lekkers, we kunnen er dan geen genoeg van krijgen en dat komt allemaal door die twee vervelende hormonen…

Lees ook: De 6 meest gemaakte fouten tijdens het barbecuen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest! 

Bron: Viva | beeld: pxhere