Soms is eten de tweede dag zelfs nog lekkerder, maar waarom?

Een pizzapunt, een restje pasta, een ovenschotel die niet helemaal op is gekomen: vaak genoeg zetten we kliekjes in de koelkast om er een dag later nog eens van te genieten. Wel smaken die gerechten de volgende dag soms heel anders. Zit dat nu tussen de oren of is er een goede reden voor?

Slechter of beter

Niet elke soort eten is de tweede dag lekkerder: salades kleuren bruin, broodjes worden zacht, gekookte groenten lijken hun smaak te verliezen. Maar ovenschotels, pasta’s en soepen vinden veel mensen een dag na bereiding juist nóg lekkerder. Verandert de smaak dan echt of beelden we het ons maar in? Hoogleraar Chris Simons legt aan HuffPost uit dat er zeker een goede reden voor is: “Smaken krijgen de kans om zich beter te mengen en blijven zich ontwikkelen, wat het nog smakelijker kan maken.”

Chemische reacties

En als we er iets dieper in duiken, blijken hier allerlei scheikundige redenen achter te zitten. Doordat er zuurstof bij het eten komt (oxidatie) en het voedsel langzaam uit elkaar begint te vallen, kunnen we een gerecht opeens als veel lekkerder ervaren: “[Die processen] zorgen ervoor dat er nieuwe smaken tot stand gebracht worden of vrijkomen, of de structuur van het eten kan letterlijk veranderen.”

Goede ervaring

Maar: soms dénk je alleen maar dat restjes beter smaken. Dat is vooral het geval als je een goede herinnering hebt aan een bepaalde maaltijd. Die positieve herinnering kan ervoor zorgen dat je nog meer uitkijkt naar het opsmikkelen van de kliekjes en ze voor je gevoel nog beter smaken. “Je brein vertelt je dat het iets is waar je echt van kunt genieten en dat je wilt blijven eten”, weet voedselwetenschapper Guy Crosby. “Context is heel bepalend in hoe we van eten genieten.”

Zo snel mogelijk

Hoewel sommige kliekjes op de derde dag het lekkerst schijnen te zijn, is het altijd een goed idee om etensresten zo snel mogelijk te consumeren. Bewaar overgebleven eten altijd in de koelkast en eet ze binnen twee dagen op. Daarna is de kans groot dat het eten is gaan rotten en er ziekmakende bacteriën in de kliekjes zitten. En dat idee zorgt er ook voor dat je niet meer zo makkelijk van het eten zult genieten.

Lees ook: Kliekjes uit de koelkast toch nog invriezen: kan dat eigenlijk?

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HuffPost | Beeld: Unsplash