Sabine

Zijn ze nu wel verschillend of niet?

Toen er in de jaren ’80 een suikervrije variant van Cola Cola kwam, waren veel mensen om: ze wilden de lightversie wel drinken. Later kwam er ook een zero-variant, maar hoe verschillen die twee eigenlijk van elkaar? 

Cola zero

Hoe teleurgesteld ben jij als je cola zero besteld in een restaurant en je cola light voor je neus krijgt? Je tafelgenoten zeggen misschien dat je je aanstelt, want ze smaken toch hetzelfde? Bij dezen brengen we een einde aan de discussie: cola light en cola zero smaken écht anders. Cola zero is namelijk gemaakt om zo veel mogelijk op de echte cola te lijken. Daarom zit er natriumcitraat in, om de smaak van echte suiker na te bootsen.

Cola light

Coca cola light verscheen in de jaren 80 als suikervrij alternatief voor de suikerrijke cola. In plaats van suiker wordt er gebruik gemaakt van zoetstoffen als aspertaam. Echter, het merk claimt niet dat het hetzelfde smaakt, cola light is gewoonweg een ander product. Het bevat citroenzuur en is dus iets zuurder en bitterder dan de gewone, zoetere cola. Sommige mensen vinden dit juist lekkerder. Vooral als je cola light gewend bent, kun je de gewone cola ineens veel te zoet vinden.

Hetzelfde

Door de verschillen in ingrediënten, smaken cola light en cola zero dus niet hetzelfde. Welke je lekkerder vindt, is je eigen persoonlijke voorkeur. In theorie zou de smaak van cola zero dus dichter bij die van de echte cola moeten liggen dan cola light.

Lees ook: Wat zegt het over je gezondheid als je continu zin hebt in suiker?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Her | Beeld: Pexels