Tjitske

Wat is er in het seizoen?

We kunnen tegenwoordig het hele jaar door verschillende soorten groenten en fruit in de supermarkt kopen. Door moderne technologie kan groente en fruit van over de heel wereld geïmporteerd worden naar ons kille landje. Dit klinkt prachtig, maar de kosten zijn enorm hoog. Dat merk je in je portemonnee, want de producten zijn duur, maar het is ook nog eens erg belastend voor het milieu. De transport en het koel houden van de producten doet onze wereld niet ten goede!

Maak bewuste keuzes.

Vroeger

Vroeger at men eigenlijk alleen seizoensgroente, want dat was wat de groenteman te koop had. Tegenwoordig kunnen we praktisch alle groenten wel in de schappen van de supermarkt vinden. Vaak staat op het etiket ook waar het vandaan komt. Daaraan kun je al gauw zien dat het van ver heeft moeten komen, met alle kosten van dien. Wil je zuinig zijn met je geld en ook het milieu ontlasten, kies dan voor groente en fruit dat in Nederland, België of Duitsland is geteeld.

Seizoen

Mensen worden in het voorjaar helemaal wild van asperges. Niet gek, want het witte goud is de rest van het jaar niet of nauwelijks te verkrijgen. Ook kunnen we maar een paar maanden van aardbeien genieten, voordat ze weer van ver geïmporteerd moeten worden. Groente wat in eigen land geteeld is smaakt meestal het lekkerst, omdat het op natuurlijke wijze, dus seizoensgebonden, gedaan is. Kies dus wat vaker voor de volgende groenten en fruit.

Groente

In Nederland en België zijn eigenlijk gedurende het hele jaar wel aardappelen te verkrijgen. Andijvie is ook gedurende de hele lente, zomer en herfst goed te telen. Groente die heel specifiek lekker en goedkoop is in deze periode zijn asperges, paddenstoelen, koolrabi, komkommer, kropsla, radijs, paprika en tomaten. Ook broccoli is vanaf nu weer in het seizoen.

Fruit

Wij zijn fan van zomerfruit! Aardbeien zijn al weer een paar weken verkrijgbaar, maar vanaf nu komt daar nog veel meer fruit bij. Ook steenvruchten als abrikozen, (wilde) perziken en nectarines zijn volop te verkrijgen en je zult misschien ook wel stalletjes met kersen van eigen bodem langs de weg zien. Ook rode en zwarte bessen en frambozen zijn volop te verkrijgen. Geniet ervan!

Hier zie je een volledige groentekalender.

Lees ook: De 6 meest gemaakte fouten tijdens het barbecuen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest! 

Bron: De gezonde apotheker | Beeld: Pexels