Sabine

mango

Een mango schillen is geen makkelijk werkje

Een appel blijkt veel voedzamer te zijn wanneer je ‘m met schil en al opeet en hetzelfde bleek verbazingwekkend genoeg ook te gelden voor kiwi’s! Maar hoe zit het dan met mango’s? Kun je deze ook gewoon met jasje opeten?

Het blijkt niet zo’n verstandig idee te zijn.

Schillen

Een mango van z’n schil ontdoen is geen gemakkelijk werkje. Sterker nog: het is best wel een worsteling, waarbij je moet oppassen dat je niet per ongeluk in je vingers snijdt. Het zou dus best makkelijk zijn als je de schil gewoon kunt eten, maar dat blijkt dus helemaal geen goed idee te zijn.

Advies

Een voedingsexpert uit Canada, Dr. Abby Langer, raadt aan om de schil van een mango niet te eten. “Ik heb nog nooit gehoord dat iemand de schil van een mango eet en ik zou het zeker niet adviseren”, aldus Abby Langer in Women’s Health. “Er zijn delen van bepaald voedsel die we gewoon niet hoeven te eten.”

Urushiol

In het geval van mango geldt dat de schil een chemische stof bevat, genaamd urushiol. Dit stofje kan dezelfde allergische reactie veroorzaken als contact met een gifsumak (poison ivy) of een giftige eik voor mensen die hiervoor allergisch zijn, zo vertelt Vandada R. Sheth van Academy of Nutrition and Dietetics.

Allergische reactie

Wanneer je een mango aanraakt, betekent het heus niet dat je meteen een allergische reactie zult ervaren, maar als je weet dat je allergisch bent voor een gifsumak of voor de giftige eik, dan moet je extra voorzichtig zijn met mango’s. Uit een kleinschalig onderzoek blijkt dat mensen die onlangs in contact waren gekomen met een gifsumak, een allergische reactie op mango’s kunnen ontwikkelen. Zorg er dus voor dat je de mango goed schilt voordat je ‘m eet. Dit stuk fruit volledig vermijden is overigens helemaal niet nodig. Mango’s zijn nog altijd erg gezond voor je, aangezien ze rijk zijn aan vitamines en vezels.

Lees ook: Zo maak je heerlijk mango-ijs met maar 3 ingrediënten

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels